1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bugi

Moderatorzy: Jatzoo, dragonfly

Posty: 32 • Strona 1 z 21, 2

Bugi

Postprzez Jatzoo » 20.04.07, 08:08

Proszę o umieszczanie w tym temacie informacji o bugach w SH4.
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.326.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez shalashaska » 20.04.07, 08:32

Śmiać mi się chce ale spoko.Nie ważne czy gra jest goła czy z patchem 1.1 bądź 1.2 to i tak posiada multum bugów.
-na patchu 1.2:radar, sonar, hydrofon działa jak chce, raz jest raz nie ma,czasami zdażało się że torpedami nie da się strzelać, w jednym przypadku zdażyło się że mapa jest dziwnie rozmyta http://www.gry-online.pl/Galeria/Forum/4/230302915.JPG , a teraz o zanurzeniu awaryjnym i peryskopowej wciskając bindy nic się nie dzieje pozatym że daje to na maszyny stop, więcej nie ma sensu pisać gdyż poczekamy na patcha 1.3 który załata bugi powstałe w patchu 1.2 :lol:



PS.Nie spotkałem się wcześniej z tak zbugowaną grą.Teraz Ubisoft kojarzyć mi się będzie z bublem.
shalashaska
Leutnant zur See
 
Tonaż: 127.000 BRT

Dołączył(a): 21.03.07, 18:32

Postprzez Rabed » 20.04.07, 09:20

No dziwne bo jak gram teraz na patchu 1.2 to żadnych bugów jeszcze nie zauważyłem
Rabed
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 80.000 BRT

Dołączył(a): 27.10.06, 20:47
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez driver134 » 20.04.07, 09:28

Ja gram na wersji 1.0 bo 1.1 miał denerwujący bug a mianowicie po naciśnięciu klawisza "d" "c" ogólnie od głębokości gra wracała do windy
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez shalashaska » 20.04.07, 09:38

Rabed napisał(a):No dziwne bo jak gram teraz na patchu 1.2 to żadnych bugów jeszcze nie zauważyłem


Tutaj masz wszystkie bugi w patchu 1.2 które ja juz wymieniłem http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=112193
shalashaska
Leutnant zur See
 
Tonaż: 127.000 BRT

Dołączył(a): 21.03.07, 18:32

Postprzez FarszU » 22.04.07, 18:15

No cóż wczoraj zainstalowałem, wrzuciłem patcha 1.2 i jak narazie dwa najbardziej wkurzające mnie bugi to :
1) Po przekroczeniu południka 180 ( Od strony Pearl Harbor w stronę Japońców ) mimo włączonego widoku kontaktów na mapie nie widzę wystrzelonych torped ani linii biegu torpedy na mapie taktycznej.
2) Cały czas mam straszne problemy z torpedami. Zupełnie nie moge się połapać w nowym interfejsie ( ale to nie o to tu chodzi ). Chodzi o to, że torpedy często lecą jak chcą. Raz ustawiłem je tak, że siłą rzeczy powinny lecieć prosto ( prędkość = 0 , peryskop ustawiony na 0, wszystko wysłane do KT ) to torpeda po wystrzeleniu i tak skręca. W instrukcji jest napisane, że aby wyzerować KT trzeba ba nacisnąć "X" na notatniku. O_o Zonk! Jaki X?! Na jakim notatniku?! Jeśli ktoś z was wie jak naprawić te bugi albo zlokalizować ten "X" byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
FarszU
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 63.000 BRT

Dołączył(a): 12.05.06, 21:39
Lokalizacja: Wa-wa

Postprzez soter » 23.04.07, 12:40

FarszU napisał(a):Chodzi o to, że torpedy często lecą jak chcą. Raz ustawiłem je tak, że siłą rzeczy powinny lecieć prosto ( prędkość = 0 , peryskop ustawiony na 0, wszystko wysłane do KT ) to torpeda po wystrzeleniu i tak skręca. W instrukcji jest napisane, że aby wyzerować KT trzeba ba nacisnąć "X" na notatniku. O_o Zonk! Jaki X?! Na jakim notatniku?! Jeśli ktoś z was wie jak naprawić te bugi albo zlokalizować ten "X" byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam



przylaczam sie do pytania. jak mozna wyzerowac KT? bede wdzieczny za pomoc
soter
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 16.05.06, 06:56

Postprzez shalashaska » 24.04.07, 22:55

Proponuję zrobić tak jak ja.Odinstalować i odłożyć na półkę oraz czekać na kolejne łatki.Ja uwarzam że w SH4 z takimi bugami nie da się grać.Pozostaje więc SH3+GWX :wink:
shalashaska
Leutnant zur See
 
Tonaż: 127.000 BRT

Dołączył(a): 21.03.07, 18:32

Postprzez Grom » 25.04.07, 07:32

shalashaska napisał(a):Proponuję zrobić tak jak ja.Odinstalować i odłożyć na półkę oraz czekać na kolejne łatki.Ja uwarzam że w SH4 z takimi bugami nie da się grać.Pozostaje więc SH3+GWX :wink:

Może zamiast narzekać to Panowie wezmą jakąś książkę traktującą o problemach z torpedami USA ?
Grom
Fregattenkapitän
 
Tonaż: 701.000 BRT

Dołączył(a): 16.03.04, 11:22
Lokalizacja: Reading UK

Postprzez alwi » 26.04.07, 08:05

Co do bugow to jest to FAKT ktorego nie da sie ukryc. Wystarczy poczytac forum na subsim-ie czy podobnych. Od wersji startowej do Patcha 1.2 wciaz wystepuje u mnie blad tzn. zapetlaja sie komunikaty glosowe zalogi. Ja zaczna juz gadac to skonczyc nie moga i nie pomaga zresetowanie gry. Poza tym jest mnostwo bledow w grafice. Juz zmienialem sterowniki na referencyjne a teraz zakupilem nowa karte i jest to samo. Np. ostatnio na podgladzie "F11" na wodzie rosly palmy a ludzie z portu jakby nigdy nic wchodzili na wode. Wiem ,ze to jest symulator ,a nie FPP ,ale chlopcy po bledach z SH3 powinni juz sie czegosc nauczyc! Moim zdaniem wine za ta sytuacje ponosi termin w jakim UBI Soft sie chcial wyrobic z SH4. Powinni napisac ta gry wspolnie z inna firma jak np mialo to miejsce z FarCry. Na razie czekam na Patcha 1.xxx ,a jeszcze bardziej na GWX for SH4
alwi
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 48.000 BRT

Dołączył(a): 15.09.06, 07:59
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez kk » 28.04.07, 12:48

moze nie chodzi o notatnik tylko okienko z odpalaniem torped tam na srodku jest taki X czerwony
kk
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 25.000 BRT

Dołączył(a): 01.01.06, 17:44

Postprzez Gladius » 04.05.07, 12:32

Dysponuję wersją 1.2 PL Cenegi i przytrafiło mi się zejście na 50m, po którym chciałem kontynuować zanurzenie na 80m. Po kliknięciu na skali głębokościomierza wybranej głębokości załoga w centrali podnosiła "bunt" - postacie marynarzy znikały tak jakby opuścili oni swoje stanowiska, a okręt dalej stał na 50m. Dodam, że klasa okrętu pozwalała na większe zanurzenie i nawet 80m nie było wartością testową.
Ponadto gdy eskorta zrzuca bomby to zamiast eksplozcji słyszę bliżej niedefiniowalne dźwięki bardziej podobne do tych jakie są słyszalne podczas szukania stacji radiowej w starszych odbiornikach.
Fakt faktem, trzeba oczekiwać kolejnej łatki - coś jak odwieczny problem serii Ił2.
Gladius
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 20.06.05, 17:39
Lokalizacja: Ost Preussen

Postprzez shalashaska » 04.05.07, 20:19

To jest nowe dzieło Ubi Buga, to jest normalne :lol:
shalashaska
Leutnant zur See
 
Tonaż: 127.000 BRT

Dołączył(a): 21.03.07, 18:32

Postprzez alwi » 12.05.07, 12:28

Mam pytanko...odnosnie mojego postu (patrz wyzej) czy ktos ma podobne bledy?? Nie wiem jak pozbyc sie tego buga bo z gadajaca non-stop zalaga nie da sie grac :(
alwi
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 48.000 BRT

Dołączył(a): 15.09.06, 07:59
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez inwek » 05.06.07, 11:00

Cholera już mnie bierze poraz 4 pod rząd kazali mi płynąć do zatoki tsurasaki
żeby postrzelać trochę fotek japonek w bikini :/ to sie robi nudne...

rozumiem ze wywiad to ważna sprawa ale strzelanie fot przez 4 kolejne patrole doprowadza do szału.

to samo z konwojami melduje o pozycji konwoju i dostaje info żeby nie atakować tylko wracać do bazy :/ kijowo jednym słowem.

pomine juz fakt ze radar dozoru powietrznego to przycisk do papieru ktory wogole nie informuje o zagrożeniu. predzej wypatrzą czatownicy niż radar.
inwek
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 9.000 BRT

Dołączył(a): 13.05.07, 13:44

Postprzez Gladius » 17.06.07, 12:18

Mnie natomiast cholera bierze z dwóch innych powodów:
1. Wieczne sztormy - wygląda na to, że program potrafi przejść z ładnej pogody w sztorm, na odwrót już nie - konsekwencja: np 2mieisięczny sztorm w różnych częściach Pacyfiku. :evil:
2. "Dowództwo" nie raczy informować o zmianie bazy np. wracasz do Fremantle, a tu zaskoczenie nie można dokować, a jedynie uzupełnić zapasy. Powstaje pytanie: mam płynąć do Brisbane czy na Hawaje lub Midway? :evil:
Gladius
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 20.06.05, 17:39
Lokalizacja: Ost Preussen

Postprzez inwek » 29.06.07, 10:02

własnie mam ten sam problem z baza pływam juz 3 tygodnie od bazy do bazy do bazy i nie moge zakonczyc patrolu nie ma takiej opcji aktywnej. zadnego komunikatu o przebazowaniu cze czegos takiego. Zadania kompletne. Ma ktos jakąs koncepcje jak to obejsc ?
inwek
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 9.000 BRT

Dołączył(a): 13.05.07, 13:44

Postprzez Gladius » 29.06.07, 17:42

Jaka jest data misji oraz lokalizacja początkowa patrolu?
Jeżeli grudzień 1941 i start w Manilii to z pewnością w trakcie patrolu baza zostanie zmieniona na Sorabayę, a następnie na Fremantle. (niestety w trakcie patrolu nie ma informacji na ten temat)
Potem możesz dostać przeniesienie do Brisbane.
Jesli nie zadziała to czas odstawić na półkę i poczekać na wersję 1.3, a może i 1.x :twisted: - choć może jestem już złośliwy.

P.S.
Jakość rozgrywaki zwiększa się po zainstalowaniu któregoś z modów RFB 1.28 lub Maru Trigger 1.2
Gladius
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 20.06.05, 17:39
Lokalizacja: Ost Preussen

Postprzez inwek » 05.07.07, 13:52

dostalem baze Brisbane przed rozpoczaciem patrolu. nowy okret i baza za zaslugi. wraca i to zdziwienie bylem juz na midway i pearl i tam nie ma opcji dokuj cyzbym musial plywac i obczajac kazda baze ? a moze jest to gdzies w pliku konf i da sie podejzec ?
inwek
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 9.000 BRT

Dołączył(a): 13.05.07, 13:44

Postprzez Gladius » 07.07.07, 10:41

Wygląda na to, że to kolejny bug tylko dziwne że dotyczy jedynie części graczy. :?

Ciekawy link do "zapisków kapitana" w wersji angielskojęzycznej:
http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=114264

Wskazuje on na bazę poczatkową czego nie ma w wersji PL.
Gladius
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 20.06.05, 17:39
Lokalizacja: Ost Preussen

Postprzez dragonfly » 06.08.07, 14:01

inwek napisał(a):dostalem baze Brisbane przed rozpoczaciem patrolu. nowy okret i baza za zaslugi. wraca i to zdziwienie bylem juz na midway i pearl i tam nie ma opcji dokuj cyzbym musial plywac i obczajac kazda baze ? a moze jest to gdzies w pliku konf i da sie podejzec ?

Ano da się. Szkoda tylko że żadnego info nie dostajemy. Zmianę bazy i flotylli można sprawdzić w folderze[...]Moje dokumenty\SH4\data\cfg\SaveGames\0000001\CareerTrack.cfg

Sprawdzamy ostatnie linijki sejwa, tam będą informacje o zmianie bazy. Z tym że kiedy doszedłem do Fremantle... znowu nie mogłem zadokować!!! :?Zasejwowałem w drugim pliku, wyszedłem z gry i... znalazłem w pliku informację o zmianie bazy na... Pearl Harbor!!! :evil: Czyli nie da się grać. Po prostu mega bug :(
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez el_doopa » 27.08.07, 08:11

mam wersję z patchem 1.3 i kolejny raz dostaję misję sfotografowania zatoki osaka też macie ten problem??
el_doopa
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 1.000 BRT

Dołączył(a): 27.08.07, 08:03

Morze Wschodniochińskie - problem

Postprzez Dallas » 10.02.08, 17:18

Witam ,Mam taki problem: w pierwszej misji kampanii, wysłano mnie abym podrzucił jakiegoś agenta na wyspę - dopłynąłem - zaliczyło w dzienniku i dostałem nowe zadanie udać sie na patrol na morze wschodniochińskie. Na mapie pojawił się znacznik z lornetką. Gdy dopłynąłem do niego nie chce mi zaliczyć przybycia na miejsce. Kręciłem sie po okolicy, wpływałem na morze wschodniochińskie, nawet udało mi się zatopić jeszcze kilka handlowych. Nie wiem co zrobić by zaliczyło mi przybycie na miejsce? Może ktoś coś podpowie? Mam grę w wersji 1.04.
Dallas
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 11.05.06, 08:38

Postprzez dragonfly » 10.02.08, 17:26

Spróbuj zwiększyć zoom na mapie, a wtedy pokaże Ci się nowa siatka z bardziej konkretnie zaznaczonymi kwadratami. Na początku też nie wiedziałem dlaczego gra nie chce mi zaliczyć patrolowanego sektora.
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Dallas » 10.02.08, 18:52

Dalej to samo niezaliczył, ale ja to pierniczyłem i wrócilem po dwumiesięcznym rejsie do Pearl Harbor, dokowałem i sram na to, że mi nie zaliczył. 130.000 BRT ogólnego tonażu, 3000+ punktów reputacji, przywitali mnie sowicie medalami więc git. Mam teraz 9 luty 1942. Pływam okrętem klasy Porpoise. Jeszcze jedno pytanie, bo unowocześniłem tam działka itp, a będzie można wymienić sobie na nowszy okręt ? (tak jak to było w SHIII ? przesiadka z II na VII?).
Dallas
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 11.000 BRT

Dołączył(a): 11.05.06, 08:38

Następna strona

Posty: 32 • Strona 1 z 21, 2

Powrót do SH IV



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron