1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bugi

Moderatorzy: Jatzoo, dragonfly

Posty: 391 • Strona 2 z 161, 2, 3, 4, 5 ... 16

Postprzez Boba Fett » 10.05.05, 15:54

Wszystko bedzie grac. Lupy zostana zachowane ;)
Boba Fett
Leutnant zur See
 
Tonaż: 111.000 BRT

Dołączył(a): 20.04.05, 00:23
Lokalizacja: North Atlantic

Postprzez dragonfly » 10.05.05, 15:58

Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Zresztą mając na uwadze sporadyczne niczym nie spowodowane resety kompa (prawdopodobnie za słaby zasilacz), wolę od czasu do czasu zapisać grę, żeby przypadkiem szlag nie trafił długiego patrolu.
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Stary Wuj » 15.05.05, 22:31

Dragonfly -->
"Ja też zapisuję wszytkie sejwy z jednego patrolu zastepując jeden plik"

To chyba cholernie dobry pomysł, było OK, dopóki tak robiłem, ale chciałem być cwany i zrobiłem w czasie patrolu kilka sejwów, po czym nadpisałem ostatni. I kiedy wlazłem do gry następnego dnia, menu LOAD było PUSTE.......

Stary Wuj
Stary Wuj
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 25.000 BRT

Dołączył(a): 31.03.05, 20:16
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dragonfly » 16.05.05, 11:18

Dlatego lepiej nie kombinować ;) Ja z kolei zetknąłęm się z jeszcze jednym bugiem. Morze Śródziemne, grudzień 1941, U-83 klasy VIIB. Po zatopieniu torpedami Coastal Merchanta, załoga ładuje torpedy do wyrzutni 1 i 2. Obsada przedziału dziobowego pełna. Wchodzę do Weapon Management, patrzę na wyrzutnie, a tam w obu komunikat: "Torpedo in queue for loading". Rozumiem że wyrzutnia 2 czeka na załadowanie wyrzutni 1. Ale na co czeka jedynka? Minął tak jeden dzień i obie torpedy są "zablokowane" w wyrzutniach, a jedynka czeka niewiadomo na co?!
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Boba Fett » 16.05.05, 17:08

Podmien tych ludzi, wyslij podoficerow z specjalnoscia torpedowa, jak nic nie da poslij oficera. To nie bug, mysle ze to brak doswiadczenia zalogi. Sam mialem przypadki gdy majac pelna obsade maszynowni silniki nie ruszaly i dostawalem informacje o braku ludzi w przedziale. Podeslanie mechanika od razu rozwiazywalo problem.
Boba Fett
Leutnant zur See
 
Tonaż: 111.000 BRT

Dołączył(a): 20.04.05, 00:23
Lokalizacja: North Atlantic

Postprzez kaa » 16.05.05, 20:42

może dałeś rozkaz wyciszenia krypy i dlatego nie ładują cygar?
kaa
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 320.000 BRT

Dołączył(a): 19.04.05, 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dragonfly » 16.05.05, 20:56

Obsługa jest wystarczająca, bo mam aż trzech podoficerów ze specjalnością ładowniczego torped. Co ciekawe, kiedy przeciągnąłęm torpedę z wyrzutni do magazynu i spowrotem, torpeda w ułamku sekundy została załadowana! Podobnie było z drugą. Nie mogę też przeładować tored do magazynów z External Stores - jest to samo - torpeda czeka w kolejce. Zobaczę czy nie było wyciszenia przypadkiem, może o to chodziło?
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

boogi

Postprzez goldie » 19.05.05, 13:15

juz to kiedys meldowalem ze mozna przeladowac torpedy bez udzialu zalogi .. po prostu przeciagasz torpede do przeladowania na magazyn i juz gotowe :) .. a co do twojego problemu sprawdz czy przypadkiem twoja zaloga nie zachowuje sie cichutko (klawisz Z) bo jesli maja nie halasowac to nic nie przeladuja ani nie naprawia. Wiem ze to banalna porada ale ostatnio ktos nie mogl wyslac kamunikatow radiowych .. okazalo sie ze byl pod woda :P
goldie
 

Re: boogi

Postprzez Boba Fett » 19.05.05, 13:30

goldie napisał(a):juz to kiedys meldowalem ze mozna przeladowac torpedy bez udzialu zalogi .. po prostu przeciagasz torpede do przeladowania na magazyn i juz gotowe :) .. a co do twojego problemu sprawdz czy przypadkiem twoja zaloga nie zachowuje sie cichutko (klawisz Z) bo jesli maja nie halasowac to nic nie przeladuja ani nie naprawia. Wiem ze to banalna porada ale ostatnio ktos nie mogl wyslac kamunikatow radiowych .. okazalo sie ze byl pod woda :P


Przepraszam, ale czy Kaa nie pisal juz o tym wyzej ? No i jak chcesz przeladowac torpede bez udzialu zalogi ? Przeniesc ja na "magazyn" ? takim przeciagnieciem nakazujesz jedynie jej przeniesienie, zaloga i tak musi ja zaladowac.
Boba Fett
Leutnant zur See
 
Tonaż: 111.000 BRT

Dołączył(a): 20.04.05, 00:23
Lokalizacja: North Atlantic

Postprzez dragonfly » 24.05.05, 20:22

Właśnie przed chwilą załamał mnie kolejny bug. Pływałem sobie na Morzu Śródziemnym. Ponieważ było tam dość nudno, postanowiłem przenieść się na Atlantyk. Przetransferowałem się do 1. Flotylli w Breście. Kiedy wypłynąłem z portu, sprawdziłem kwadrat który musiałem patrolować. Był to... CO 52, czyli Morze Śródziemne!!! Wygląda na to że gra nie zmieniła mi kwadratu do patrolu po przeniesieniu się :/ .
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez dragonfly » 30.05.05, 16:13

Zastanawia mnie jeszcze jedno - w instrukcji jest wyraźnie napisane, że ukończenie wszystkich turtorialów w Naval Academy, powoduje zwiększenie punktów renomy na starcie nowej kariery. Pomęczyłem się więc i ukończyłem w krótkim czasie wszystkie turtoriale z wynikiem Excellent. Zacząłem nową karierę i... jak zawsze mam na starcie 1500 punktów renomy?! Coś przeoczyłem, czy to błąd?
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Jagdtiger » 30.05.05, 17:20

To błąd.
Jagdtiger
Fregattenkapitän
 
Tonaż: 506.000 BRT

Dołączył(a): 16.02.03, 20:43
Lokalizacja: 3miasto

Postprzez Jagdtiger » 10.06.05, 13:46

Nie wiem czy to błąd czy nie ale mnie to czasami wkurza jak w czasie sztormowej pogody, gdzie fale zalewają cały okręt natykam się na eskortę, która mnie pierwsza dostrzega i zaczyna strzelać. Zawsze wydawało mi się, że okręt nawodny będzie widoczny z dużo większej odległości niż okręt podwodny w wynurzeniu (biorąc pod uwagę że nie widać księżyca ani słońca). Często mi się zdarza, że przekonuję się o bliskiej obecności niszczyciela dopiero wtedy jak pociski spadają obok mnie. Czy wahta na mostku cierpi na ślepote?
Jagdtiger
Fregattenkapitän
 
Tonaż: 506.000 BRT

Dołączył(a): 16.02.03, 20:43
Lokalizacja: 3miasto

Postprzez kaa » 10.06.05, 14:04

nieśmiali są i tyle... milkliwi tacy. jak i sonarzysta. :P
kaa
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 320.000 BRT

Dołączył(a): 19.04.05, 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez majama » 11.06.05, 00:06

Mi raz w duzej mgle i sztormie to powiedzieli na jakieś 10 sekund przed taranem :) za kare zostawiłem ich na zewnatrz i poszedłem w zanurzenie
majama
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 340.000 BRT

Dołączył(a): 19.04.05, 13:14
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Myszkin » 13.06.05, 15:02

A z tą mgłą i sztormem to jaki okres wojny? Może Tomki mają już radar, co?
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez Jagdtiger » 13.06.05, 15:23

Wkurza mnie też bug z odejmowaniem renowna za zatopione neutralne statki w konwoju albo samotnie płynące u wybrzeży Anglii. Normalnie w czasie wojny było przyzwolenie na atakowanie takich statków w strefie działań wojennych i dowódcy byli za topienie takich statków nagradzani a nie karceni.
Jagdtiger
Fregattenkapitän
 
Tonaż: 506.000 BRT

Dołączył(a): 16.02.03, 20:43
Lokalizacja: 3miasto

Postprzez Myszkin » 13.06.05, 16:30

Jedną z najbardziej wkurzających rzeczy, którą może trudno nazwać bugiem, ale...jest ścisłe skatalogowanie wyporności statków handlowych. Nie można np. zatopić statku o wyporności 5350t, bo taki zwyczajnie nie istnieje. Jak wiemy generowane są jednynie odchyły od normy w rodzaju 100t w jedną lub w drugą stronę od z góry przypisanej do danego typu jednostki handlowej wyporności. Ech, stare, dobre AOD bije pod tym względem SH3 na głowę.
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez Tomo55 » 15.06.05, 00:06

Czy to nie bug iż w parametrach ataku torpedowego możemy wybierać rodzaj zapalnika w stosunku do torped TI. Ten typ torped był wyposażany jedynie w zapalnik kontaktowy. Oba typy zapalników można było używać ale jedynie w stosunku do torped elektrycznych TII.
Tomo55
Leutnant zur See
 
Tonaż: 182.000 BRT

Dołączył(a): 27.04.05, 23:45
Lokalizacja: Orzesze/Katowice

Postprzez dragonfly » 15.06.05, 10:19

majama napisał(a):Mi raz w duzej mgle i sztormie to powiedzieli na jakieś 10 sekund przed taranem :) za kare zostawiłem ich na zewnatrz i poszedłem w zanurzenie

To chyba żart, prawda? :wink: Bo chyba nie da się zostawić na zewnątrz wachty przy zanurzaniu? :lol:
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Jagdtiger » 15.06.05, 10:40

Na wersji 1.0 da się. Jest tylko jeden problem, bo skubańcy doskonale sobie radzą z oddychaniem w głebinach :)
Jagdtiger
Fregattenkapitän
 
Tonaż: 506.000 BRT

Dołączył(a): 16.02.03, 20:43
Lokalizacja: 3miasto

Postprzez Tomo55 » 15.06.05, 13:40

Sztorm 12m/s. Leje jak z cebra. Mój nawigator natomiast twierdzi iż opadów brak a za to mgła niby całkowita :shock:
I tak cały czas. Zamiast deszczu podaje mgłe.
Tomo55
Leutnant zur See
 
Tonaż: 182.000 BRT

Dołączył(a): 27.04.05, 23:45
Lokalizacja: Orzesze/Katowice

Postprzez majama » 16.06.05, 10:48

To z tym zostawieniem ludzi to oczywiscie żart, ale w grze v.1.0 jest taki bład że jak sie zanurzysz i zobaczysz widok zewnetrzny na swoja łodz to oni wciaz tam stoja :)
A z konwojami to jest faktycznie nierealne, bo skoro w czasie wojny, zaopatruja przeciwnika, ida w eskorcie wrogich niszczycieli razem z brytyjczykami i kanadyjczykami to czemu mamy nie zatapiac tych amerykanskich statkow? Jest to troche nielogiczne
majama
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 340.000 BRT

Dołączył(a): 19.04.05, 13:14
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez kaa » 16.06.05, 12:48

nie wiem jak z konwojami, ale w wielu przypadkach farmerzy łamali prawo o neutralności. pisane czy niepisane. ewidentnie pomagali jednej stronie i już. nie żebym był zwolennikiem tej drugiej strony, ale...
kaa
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 320.000 BRT

Dołączył(a): 19.04.05, 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Myszkin » 16.06.05, 17:05

Co do bugów: wypływając na patrol w kwietniu 1942 "zwykłą" VIIC wciskam F12, oglądam sobie okręcik z zewnątrz i...działa nie ma, za to kiosk żywcem jakby wzięty z...VII C/42 :shock: ...i tak bez końca...Szanse na "normalną siódemkę" mamy jeszcze tylko w 1941 roku :cry:
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Posty: 391 • Strona 2 z 161, 2, 3, 4, 5 ... 16

Powrót do SH III



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron