1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Moderatorzy: Jatzoo, dragonfly

Posty: 124 • Strona 1 z 51, 2, 3, 4, 5

FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez Jatzoo » 04.03.10, 15:20

Poniżej znajduje się faq dla gry. Prośba o dopisywanie w formie takiej jak poniżej.
W pierwszym poście postaramy się z Dragonfly uzupełniać o wszystko co zostało przez Was dodane.



Patche:
v1.1 - http://www.ubi.com/US/Games/Info.aspx?p ... ad&dcId=63

Manual TDC:
http://www.subsim.com/radioroom/showthread.php?t=163076
http://www.youtube.com/watch?v=t3sOA-UWk74

Czy warto kupić grę?
viewtopic.php?f=48&t=2704
viewtopic.php?f=48&t=2699

Jak przejść z centrali do kiosku?
Należy iść w kierunku drabinki i będąc przed nią nie patrzeć do góry - aby wejść na drabinkę trzeba iść wprost na nią.
Może i dziwnie to brzmi, ale jak będziecie w grze od razu zrozumiecie - i zaoszczędzicie z pół godziny kombinowania ;-)

Jestem w 'porcie' co mam ze sobą zrobić?
Nacisnąć klawisz 'ALT' i szukać osoby z 'podświetleniem' z którą można porozmawiać, tylko w ten sposób załapiesz się na następną misję.
Znany bug jest taki, że człowieczka tego czasem nie ma - pozostaje wyjść z gry i wejść ponownie, wtedy kolejna misja załaduje się od razu.
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.326.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez kimano-u96 » 08.03.10, 06:28

Szkoda że jest tylko dwóch marynarzy na mostku i oficer powinno ich być myślę czterech ,po drugie nie mają lornetek,no i po zmianie okrętu z typu VIIA na VIIB w środku na rófie nie ma torbety do załadunku choć luk jest i faktycznie troszke za mało załogi takie w rażenie po którymś patrolu co o tym sądzicie
kimano-u96
Korvettenkapitän
 
Tonaż: 413.000 BRT

Dołączył(a): 28.11.07, 16:59
Lokalizacja: Górzno

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez shalashaska » 08.03.10, 08:41

kimano-u96 napisał(a):Szkoda że jest tylko dwóch marynarzy na mostku i oficer powinno ich być myślę czterech ,po drugie nie mają lornetek,no i po zmianie okrętu z typu VIIA na VIIB w środku na rófie nie ma torbety do załadunku choć luk jest i faktycznie troszke za mało załogi takie w rażenie po którymś patrolu co o tym sądzicie

Najciekawsze jest ich ubranie w czasie sztormu :mrgreen:
shalashaska
Leutnant zur See
 
Tonaż: 127.000 BRT

Dołączył(a): 21.03.07, 18:32

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez Jatzoo » 08.03.10, 08:46

A ja Was spytam co oba posty mają związanego z głównym tematem? :roll:
Pójdą zaraz do kasacji....
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.326.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 09.03.10, 18:59

Kur... mać co za poj... tą grę pisał!!!!!!
Panowie pomocy.
Jak w ludzki sposób obracać peryskopem
Jak włączyć mapę
Jak do diabła ustawić ustawienia nie standardowe, cały czas ustawia mi się albo niski albo średnialbo jakiś inny a moje ustawienia gdzieś gina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie mam interfejsu gracza!! Co jest z tą gra!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomóżcie coś!!!!!!!!!!!!!!!!
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez shalashaska » 09.03.10, 19:50

pw524 napisał(a):Kur... mać co za poj... tą grę pisał!!!!!!
Panowie pomocy.
Jak w ludzki sposób obracać peryskopem
Jak włączyć mapę
Jak do diabła ustawić ustawienia nie standardowe, cały czas ustawia mi się albo niski albo średnialbo jakiś inny a moje ustawienia gdzieś gina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie mam interfejsu gracza!! Co jest z tą gra!!!!!!!!!!!!!!!!
Pomóżcie coś!!!!!!!!!!!!!!!!

Peryskop-klikasz na niego i się wysówa, klikasz ppm i mozesz obracać, a gdy klikniesz lpm to musisz trzymac lpm i w tedy tez mozesz obracac
mapa- bind m, a taktyczna chyba tab
chodzi ci o ustawienia graficzne?
shalashaska
Leutnant zur See
 
Tonaż: 127.000 BRT

Dołączył(a): 21.03.07, 18:32

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 09.03.10, 20:06

Kolego chodzi o ustawienia trudności np: widok zewnętrzny itp.. Wprowadzam swoje ustawienia ("ustawienia nie standardowe") a po ponownym wejściu w pocje są jakies standardowe.
Jeszcze jedno, mam tradycyjny monitor 4:3 i tak mam ustawione w pocjach grafiki a mimo to mam wrażenie że obcina mi boki.
A tym peryskopem nie da się obracać jakoś klawiszami?? To obracanie myszą jest nie wygodne.
Jeszcze jedno jak się obrócić w widoku zewnetrznym?? W bok jest a obrót??
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez kimano-u96 » 09.03.10, 20:45

Prawy przycisk myszy i obroty myszką
kimano-u96
Korvettenkapitän
 
Tonaż: 413.000 BRT

Dołączył(a): 28.11.07, 16:59
Lokalizacja: Górzno

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 09.03.10, 21:01

No jak na azie to jedna wielka KICHA!
Panowie jak ustawić te opcje gry??? Ciągle wraca mi na standardowe średnie ustawienia!!!
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez kimano-u96 » 09.03.10, 21:09

http://www.silent-hunter.pl/?p=817 tu kolega dobrze opisał ta grę i popieram go całkowicie
kimano-u96
Korvettenkapitän
 
Tonaż: 413.000 BRT

Dołączył(a): 28.11.07, 16:59
Lokalizacja: Górzno

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 09.03.10, 21:37

Panowie co robię nie tak że mi te ustawienia realizmu gry nie wchodza???
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez domel71976 » 09.03.10, 21:53

Koledzy co zrobic zeby uzywac Abilities podobno sa skroty ale u mnie ich nie ma ,
mam tylko podstawowe rzeczy takie jak zanuzanie predkosc itp a powinny byc jeszcze skroty do specjalnosci
uzywam klawiatury azerty i podczas instalacji tez taka wybralem....pozdr...
domel71976
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 3.000 BRT

Dołączył(a): 09.03.10, 21:48

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 10.03.10, 13:32

1 Panowie po co sa te klawisze od f5do f12
2 Czy sa skróty klawiszowe do peryskopów? Jak uruchomić peryskop bojowy?
3 Jak uruchomić lornetkę?
4 Jak używać działa?
Pomoże ktoś?
Instrukcja do gry jest o d.. otłuc.
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez Jatzoo » 10.03.10, 13:55

Ale jest przecież dodatkowo klawisz F1 który wszystko wyjaśnia :roll:

Ad2 - Pod F1 znajdziesz rozwiązanie (jeżeli dobrze pamiętam, to dodatkowe opcję są z Shiftem więc i to sprawdź pod F1) - i jeszcze pytanie który dla Ciebie to bojowy: w centrali czy kiosku ;-)
Ad3 - Po prostu w nią kliknąć będąc na mostku
Ad4 - Zejść do niego najpierw - a to już sztuka ;-) (ale to już chyba ktoś opisywał)
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.326.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 10.03.10, 14:58

pod f1 zaglądałem tyle że to mi nic nie wyjaśnia. co do reszty to widzę że kapitan jest teraz chłopcem na posyłki i wszędzie musi ruszyć d... sam, nawet pokazać obsłudze jak strzelać z działa (SUPER).
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez GMac » 12.03.10, 00:09

W pierwszej misji wprowadzającej działają tylko klawisze przewidziane dla zakończenia tej misji wg. podpowiedzi jak chcecie coś więcej to na pewno wrzodów się nabawicie. Zrobić jak prowadzi tutorial a od nowej misji przynajmniej większość klawiszy będzie działać ;)
Ostatnio edytowano 14.03.10, 10:31 przez GMac, łącznie edytowano 1 raz
GMac
Leutnant zur See
 
Tonaż: 163.000 BRT

Dołączył(a): 30.10.06, 21:44

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez ahacy » 12.03.10, 09:47

Czy jako fan SH jak nie kupię tej SH5 to będą jakieś sankcje? Czy odbiorą mi punkty renomy?
Czy w SH5 kapitan ma możliwość zatopienia własnej jednostki? A może któryś z oficerów ma specjalne zdolności np.otwierania zaworów dennych.
Ostatnio edytowano 13.03.10, 08:57 przez ahacy, łącznie edytowano 1 raz
ahacy
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 35.000 BRT

Dołączył(a): 17.11.07, 11:03
Lokalizacja: Zatoka Gdańska

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez pw524 » 12.03.10, 11:51

GMac napisał(a):W pierwszej misji wprowadzajacej dzialaja tylko klawisze przeiwdziane dla zakonczenia tej misji wg podpowidzi jak chcecie cos ami to na pewno wrzodów się nabawicie. Zrobić jak prowadzi tutorial a od nowej misji przyanjmniej większość klawiszy będzie działać ;)

To czego kur... w instrukcji nic o tym nie ma. Ta instrukcja to w ogóle o du.. otłuc.
pw524
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 337.000 BRT

Dołączył(a): 02.12.07, 18:10
Lokalizacja: Lublin

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez brown111 » 13.03.10, 21:39

Kupiłem dziś SH5 :(
Macie jakis pomysł, jak sie dzisiaj, czyli w sobote, zalogowac na konto tych szmaciarzy z Ubisoftu?
Ich strona ubi.com nawet przestala dzialac...
brown111
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 10.000 BRT

Dołączył(a): 13.03.10, 21:37

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez GMac » 14.03.10, 10:30

Pewnie ostrzeżenie dostanę ale polecam Krakena. Miałem ten sam problem, dałem szansę UBI przez 30min potem zaaplikowałem poprawkę, ogólnie wiele osób ma problemy z podłączeniem się do serwerów.

pw524 napisał(a):To czego kur... w instrukcji nic o tym nie ma. Ta instrukcja to w ogóle o du.. otłuc.

Pewnie dlatego, że najnowszą częścią celują w grupę graczy o minimalnym poziomie samodzielnego myślenia lub z założenia skoro pierwsza misja w wielu grach to trening i robi się tylko to co wyburczy przewodnik to u nas też tak będzie ;)
GMac
Leutnant zur See
 
Tonaż: 163.000 BRT

Dołączył(a): 30.10.06, 21:44

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez brown111 » 14.03.10, 13:03

GMac, podobają mi się twoje wypowiedzi, masz duży dystans i NIESAMOWITY spokój, zazdroszczę ci tego. Kiedyś też taki byłem...
To duży dyskomfort, mając oryginalną grę jak dzieciak poszukiwać kraków.
Oczywiście, że ściągnąłem kraka (być może dostanę ost, ale administratorów proszę o uwzględnienie kontekstu tej wypowiedzi),
tyle, że crack dotyczy wersji 1.0.0, przynajmniej ja na innego nie trafiłem.

Gra ma klimat, mimo wszystko, potencjał itp itd., chociaż na razie bawiłem się w nią 3 godziny, poznając interfejs.
Widzę, że na razie nie da się grać - podpłynąłem do brytyjskiego portu i siedziałem sobie na dnie (20 metrów), a niszczyciel... patrzył sobie na mnie.
Potem rozpędził się, specjalnie nie schowałem peryskopu, rozbił ten peryskop, po czym wyciągnąłem sobie nowy (ten sam, czyli wachtowym patrzyłem).
fajnie, że w zapasie nasz UBOAT ma peryskop :) może w torpedowym jest gdzieś schowany?
brown111
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 10.000 BRT

Dołączył(a): 13.03.10, 21:37

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez Kirk. » 14.03.10, 15:48

Witam ja mam taki problem iż po włączeniu pierwszej misji mam na srodku ekranu jakieś 3 okna na raz dotyczące jak strzelać z działa. Nie mogę ich zamkną (nie reagują na X kiedy na niego klikam) Zasłaniają prawie cały ekran. Posiadam wersję gry 1.00 Proszę o pomoc.
Kirk.
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 22.000 BRT

Dołączył(a): 27.09.09, 17:26
Lokalizacja: Gdańsk

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez GMac » 14.03.10, 17:18

Kirk
Tam powinna być też ikonka "-" do zminimalizowania obok "x" też nie reaguje ? Na podstawowej wersji nie zamykałem tylko zwijałem, możliwe że w misji treningowej nie można zamknąć.

brown111
Co do dystansu: skoro już kasę wydałem to nie będę po 5min gry do śmieci wywalał, wściekanie się na następne "niedoróbki" UBI też sytuacji nie zmieni, gra lepsza nie będzie a stres z tego powodu raczej mi zaszkodzi ;)

EDYCJA ZBLOKOWANYCH PRZEZ UPDATE USTAWIEŃ GAMEPLAY'a
(mogę się mylić co do przyczyny ale zetknąłem się z tym po update)
Uniwersalnej metody nie znalazłem, ponieważ zacząłem od rozgryzania mojego sejwa,
Konfigurację gameplay'a trzeba zmienić ręcznie w pliku konfiguracyjnym sejwa którego wczytujecie.
Wygląda to mniej więcej tak:
"Moje Dokumenty\SH5\data\cfg\SaveGames\0000001a\UPCInitial."
"0000001a" - katalog z pełnym sejwem, numerek jest przykładowy generowany automatycznie przez grę dla każdego sejwa, u was może być inny, musicie wyśledzić który katalog was interesuje, najszybciej myślę zrobić nowego sejwa i edytować zawartość katalogu z najnowszą datą
"UPCInitial" - katalog z ustawieniami inicjalizującymi sejwa
w obu tych katalogach znajduje się pliczek "GameplaySettings.cfg" edytuj to co potrzebujesz ;)
Aby gameplay był prawidłowy dla każdej kariery najprawdopodobniej trzeba zrobić taką edycję dla pliku "GameplaySettings.cfg" w katalogu:
"Moje Dokumenty\SH5\data\cfg\UPCInitial" ale głowy nie dam, metoda z sejwem działa na 100%
Ostatnio edytowano 15.03.10, 10:53 przez GMac, łącznie edytowano 2 razy
GMac
Leutnant zur See
 
Tonaż: 163.000 BRT

Dołączył(a): 30.10.06, 21:44

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez GMac » 14.03.10, 18:30

EDIT nie działa dlatego dopisuje jako nowy. Internal error panie Administratorze się wyświelta ;)

"Wyłączenie logo UBI i Intra"
Aby przyśpieszyć ładowanie gry, chociażby w ten sposób żeby nie oglądać loga UBI oraz nie pomijać spacją intra za każdym razem trzeba usunąć lub zmienić nazwę plików w katalogu: \Silent Hunter 5\data\Movies\Intro. Osobiście dodałem "_" podkreślnik na początku każdego pliku. Można również podkreślnik zrobić na katalogu zamiast na każdym pliku. Nie róbcie tego samego przypadkiem z plikiem w katalogu: \Silent Hunter 5\data\Movies\BackGrnd plik ten to tło menu głównego gry, bez niego będzie czarno.
Ostatnio edytowano 19.03.10, 22:13 przez GMac, łącznie edytowano 2 razy
GMac
Leutnant zur See
 
Tonaż: 163.000 BRT

Dołączył(a): 30.10.06, 21:44

Re: FAQ: odpowiedzi na częste pytania

Postprzez Wojtek15 » 14.03.10, 18:54

Dlaczego gra mi tnie na takim sprzęcie?
AMD PHENOM II X2 550 (2x3600), 2GB DDR2 960 i GF 9600GT nawet na niskich ustawieniach?
Wojtek15
Leutnant zur See
 
Tonaż: 193.000 BRT

Dołączył(a): 29.09.07, 09:13
Lokalizacja: 200m pod powierzchnią wody

Następna strona

Posty: 124 • Strona 1 z 51, 2, 3, 4, 5

Powrót do SH V



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron