Dane techniczne o typie VII C
Moderatorzy: Jatzoo, Brodołak, ObltzS, SnakeDoc
• Strona 1 z 1
Dane techniczne o typie VII C
Witam !
Wszystkim poszukującym bardziej szczegółowych informacji technicznych o różnych instalacjach, urządzeniach i wyposażeniu zainstalowanych na typie VII C polecam tę stronę :
http://uboatarchive.net/Manual.htm
Teraz należałoby czekać na polskie tłumaczenie ... ciekawe, czy forumowicze kojarzą osobę tłumacza.
Myślę, że każdy, kto przebrnie przez te 172 strony tekstu i szkiców będzie pod wrażeniem [a było to chyba z niemieckiego na angielski i znając zawiłości zwłaszcza j. niemieckiego technicznego, gdzie często nazwy urządzeń, zespołów itp. to zlepek kilku wyrazów stanowiących jedno dłuuuugaśne słowo - nalezy podziwiać upór i wynik pracy].
Maciek - szacunek za tę robotę, no i myślę, że ta witryna doczeka się dalszych Twoich prac.
Wszystkim poszukującym bardziej szczegółowych informacji technicznych o różnych instalacjach, urządzeniach i wyposażeniu zainstalowanych na typie VII C polecam tę stronę :
Teraz należałoby czekać na polskie tłumaczenie ... ciekawe, czy forumowicze kojarzą osobę tłumacza.
Myślę, że każdy, kto przebrnie przez te 172 strony tekstu i szkiców będzie pod wrażeniem [a było to chyba z niemieckiego na angielski i znając zawiłości zwłaszcza j. niemieckiego technicznego, gdzie często nazwy urządzeń, zespołów itp. to zlepek kilku wyrazów stanowiących jedno dłuuuugaśne słowo - nalezy podziwiać upór i wynik pracy].
Maciek - szacunek za tę robotę, no i myślę, że ta witryna doczeka się dalszych Twoich prac.
- ObltzS
- Admiral
- Tonaż: 1.725.000 BRT
Re: Dane techniczne o typie VII C
Cześć ObltzS
Strona jeszcze nie została oficjalnie opublikowana, ale jest to już tylko kwestia dni - razem z administratorem
strony - Jerrym Masonem - dopinamy ostatnie szczegóły.
Polskie tłumaczenie chyba na razie nie powstanie - zaczynam pracę nad dwoma nowymi projektami, które pewnie
w najbliższym czasie pochłoną mój wolny czas. Niemniej, jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania czy wątpliwości
dotyczące angielskiej wersji tekstu, bardzo chętnie postaram się udzielić odpowiedzi.
Dzięki ObltzS
Cóż - wszystko jest kwestią czasu, którego wszyscy mamy deficyt... 
ObltzS napisał(a):Wszystkim poszukującym bardziej szczegółowych informacji technicznych o różnych instalacjach, urządzeniach i wyposażeniu zainstalowanych na typie VII C polecam tę stronę :
Strona jeszcze nie została oficjalnie opublikowana, ale jest to już tylko kwestia dni - razem z administratorem
strony - Jerrym Masonem - dopinamy ostatnie szczegóły.
ObltzS napisał(a):Teraz należałoby czekać na polskie tłumaczenie ...
Polskie tłumaczenie chyba na razie nie powstanie - zaczynam pracę nad dwoma nowymi projektami, które pewnie
w najbliższym czasie pochłoną mój wolny czas. Niemniej, jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania czy wątpliwości
dotyczące angielskiej wersji tekstu, bardzo chętnie postaram się udzielić odpowiedzi.
ObltzS napisał(a):Maciek - szacunek za tę robotę, no i myślę, że ta witryna doczeka się dalszych Twoich prac.
Dzięki ObltzS

- SnakeDoc
- Fregattenkapitän
- Tonaż: 545.000 BRT
A może Maćku chociaż jakieś streszczenie po polsku co ciekawszych fragmentów? 
Kawał na prawdę dobrej roboty - czekamy na więcej

Kawał na prawdę dobrej roboty - czekamy na więcej

- Jatzoo
- Grossadmiral
- Tonaż: 2.350.000 BRT
Jatzoo napisał(a):A może Maćku chociaż jakieś streszczenie po polsku co ciekawszych fragmentów?
Dla mnie ciekawymi fragmentami były np. dyskusja na temat postępowania w razie awarii/uszkodzeń (damage control): warunki zachowania pływalności okrętu, kontrbalastowanie zalanych przedziałów.
Stosunkowo nieznanym tematem jest ewakuacja z zatopionego okrętu przy użyciu aparatów ratunkowych Drägera,
tematyka choroby kesonowej, toksyczności tlenu pod wysokim ciśnieniem oraz związane z tym sposoby szybkiego
zalania okrętu (które było wymagane, aby móc otworzyć włazy).
Dalej - różnice w wyposażeniu pomocniczym silników wysokoprężnych GW i MAN - np. inne rozwiązania konstrukcyjne
pomp wtryskowych, instalacja elektryczna - chyba najpełniejszy opis głównych tablic rozdzielczych, sposób eksploatacji
baterii akumulatorów.
I wiele innych...
Jacku, w miarę dostępności wolnego czasu, chętnie przetłumaczę i podeślę Ci do publikacji poszczególne fragmenty.
A może forumowicze mają jakieś swoje życzenia?

- SnakeDoc
- Fregattenkapitän
SnakeDoc napisał(a):Jacku, w miarę dostępności wolnego czasu, chętnie przetłumaczę i podeślę Ci do publikacji poszczególne fragmenty.
Byłoby super, techniczność języka angielskiego dla mnie (i zapewne dla wielu innych zainteresowanych) to zapora nie do przejścia aby sensownie zrozumieć czytany tekst :-\
A co do wersji angielskiej - nie planujecie tego opublikować w jakiejś formie 'łatwodrukowalnej', np. jako PDF?
- Jatzoo
- Grossadmiral
Jatzoo napisał(a):A co do wersji angielskiej - nie planujecie tego opublikować w jakiejś formie 'łatwodrukowalnej', np. jako PDF?
Hm, w zasadzie to pytanie do Jerrego - administratora strony. Z założenia chcieliśmy zachować oryginalny podział stron, ponieważ jednak przekład nie mógł być ilościowo jeden do jednego, niektóre strony wyszły dłuższe, a inne krótsze niż w oryginale. Dlatego niestety ciężko bez dodatkowego przeformatowania zrzucić to do pdf'a.
Ponieważ jednak do własnych celów będę chciał to sobie wydrukować, więc jak będę miał pdf'a, to się podzielę
z zainteresowanymi

- SnakeDoc
- Fregattenkapitän
SnakeDoc napisał(a):Ponieważ jednak do własnych celów będę chciał to sobie wydrukować, więc jak będę miał pdf'a, to się podzielę z zainteresowanymi
Byłbym wdzięczny za wciągnięcie na listę

Po całym dniu spędzonym w pracy przed komputerem, możliwość przeglądnięcia wersji papierowej jest bezcenna

- Jatzoo
- Grossadmiral
• Strona 1 z 1
Powrót do Konstrukcja kadłuba i wyposażenie