1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Głodowanie załogi...

Moderatorzy: Jatzoo, Brodołak

Posty: 70 • Strona 2 z 31, 2, 3

Postprzez Tomo55 » 26.11.07, 23:27

Czy ja dobrze pamiętam czy to była ta sama maszynka "produkująca" wodę do akumulatorów i bardzo mało wydajna w przypadku konstrukcji Niemieckiej?
Tomo55
Leutnant zur See
 
Tonaż: 182.000 BRT

Dołączył(a): 27.04.05, 23:45
Lokalizacja: Orzesze/Katowice

Postprzez evan82 » 27.11.07, 12:10

Na to ci dokładnie nie odpowiem ale wiem na pewno że było urządzenie do uzdatniania wody morskiej tylko zużywało dużo paliwa. :wink:
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 21.01.08, 23:59

ObltzS napisał(a):Sam jestem bardzo ciekaw, jak będą przedstawiały się dane dla "siódemek" - myślę, że ich porównanie do "dziewiątek" pozwoli na małą analizę.

Odnalazłem oryginał tych dokumentów o których wspominałem - niestety, dotyczą one dokładnie tego samego typu okrętu i czasu rejsu co podałeś ObltzS - kilogramy się nie całkiem zgadzają, ale może to przez to, że u Ciebie jest bardzo ogólnikowo - u mnie lista ma ponad 120 pozycji.


PS. Niestety, to wciąż niemiecki oryginał - polskie tłumaczenie gdzieś mi wcięło :cry:
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.353.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez Myszkin » 22.01.08, 10:46

Hej, oto lista zaopatrzenia "żywnościowego" jakie U-434 (VIIC) pobrał w Vigo (j. angielski):

Wołowina Beef in tins @ 1 kg. 45 kg.
wieprzowina Pork in tins @ 1 kg. 45 kg.
gulasz "Goulasch" in tins @ 1 kg. 30 kg.
cielęcina Veal in tins @ 250 gr. 30 kg.
konserwy wołowe Corned beef in tins @ 0.5 kg. 13 kg.
szynka (pieczona) Ham, cooked 25 kg.
solone żeberka wieprzowe Salted rib of pork in tins @ 1 kg. 17 kg.
kiełbaski w tłuszczu Sausages in fat in tins @ 1 kg. 10 kg.
kiełbaski salamisalami type sausage in tins @ 1 kg. 15 kg
marmolada Marmalade in tins @ 12 kg. 36 kg.
czerwona kapusta Red cabbage in tins @ 250 gr. 24 kg.
wątróbki Liver sausage in tins @ 250 gr. 21 kg.
salceson Brawn in tins @ 420 gr. 21, 42 kg.
kaszanka Black pudding in tins @ 420 gr. 14, 28 kg.
jakiś (?) rodzaj kiełbasy Tongue sausage in tins @ 1 kg. 15 kg.
boczek Bacon in tins @ 5 kg. 25 kg.
tłuszcz Dripping substitute 8 kg.
tłuszcz Dripping substitute 16 kg.
tłuszcz Dripping 12 kg.
???? Coca fat 21 kg.
masło Butter ?
olej do sałatek Salad oil, 1 canister 10 ltr.
sardynki Sardines 160 tins
sos pomidorowyTomato sauce 17 kg.
kostki bulionowe soup cubes 0.5 kg.
kapary (podobne do kapusty) Capers 1 jar.
ryby Fish in tins @ 5 kg. ("Zahnfisch") 15 kg.
leszczeSea bream in tins @ 320 gr. ("Besugo") 33.6 kg.
dorsze solone salted cod in tins @ 320 gr. ("Bacallo") 8 kg.
tuńczyk Tunny fish in tins @ 5 kg. 10 kg.
filety z sardeli Filet of anchovy in tins @ 170 gr. 13.6 kg.
łosoś Salmon in tins @ 0.5 kg. 10 kg.
sól Salt in tins @ 700 gr. 19.6 kg.
ser Cheese in tins @ 0.5 kg. 32 kg.
groszek zielony Peas: green 16 kg.
biała fasola Beans: white 16 kg.
fasola (brązowa?)Beans, brown, 1 bag 12 kg.
ryż (w worku) Rice, 1 sack 12.5 kg.
sago Sago, 1 paper bag 5 kg.
kukurydza Ground maize (semolina?) 13.5 kg.
kasza pszenna Wheat groats 6 kg.
mąka ziemniaczana Potato flour 6 kg.
płatki owsiane Oat flakes 6 kg.
proszek do ciast (do pieczenia?) Pudding powder 6 kg.
czekolada Cooking chocolate 6 kg.
suszona cebula Dried onions 4.5 kg.
herbata Tea 1.5 kg.
mąka pszenna Wheat flour 12 kg.
kawa mielona Malt coffee 9 kg.
musztarda Mustard 9 kg.
makaron Macaroni 30 kg.
makaron-nitki Vermicelli 30 kg.
suszone ziemniaki Dried potatoes 60 kg.
suszone morele Dried apricots 14 kg.
suszona jabłka Dried apples 12.5 kg.
suszona mieszanka owocowa Dried mixed fruit 14.5 kg.
winogrona Raisins 24 kg.
suszone śliwki Dried plums 24 kg.
suszone figi Dried figs 24 kg.
orzechy włoskie Walnuts 24 kg.
orzechy laskowe Hazelnuts 24 kg.
migdały Almonds 15 kg.
selery Celery in tins @ 1 kg. 16 kg.
zielona kapusta Green cabbage in tins @ 1 kg. 30 kg.
czerwona kapusta Red cabbage in tins @ 1 kg. 21 kg.
kalafior Cauliflower 36 kg.
selery Celery in tins 12 kg.
fasola Kidney beans in tins 30 kg.
grzyby Mushrooms 12 kg.
kiszona kapusta Sauerkraut 30 kg.
buraki Beetroot 30 kg.
szpinak Spinach 21 kg.
groszek Peas in tins 15 kg.
marchew Carrots 15 kg.
szparagi Asparagus 27 kg.
ogórki Cucumber 30 kg.
puree z jabłek? Apple puree 51 kg.
śliwki Plums in tins 33 kg.
gruszki Pears 24 kg.
śliwki Plums 33 kg.
czereśnie Cherries 39 kg.
morele Apricots 36 kg.
mleko skondensowane Condensed milk in tins @ 450 gr. 240 (120) tins
dżem owocowy Fruit jam 45 kg.
sok owocowy w butelkach Lemon juice in bottles 12 ltr.
mleko skondensowane 48 tins.
sok owocowy Fruit juice in bottles @ 1 ltr. 45 ltr.
lemoniada Lemonade 30 bottles
ziarna kawowca Coffee beans 6 tins @ 8 kg. 48 kg.
czekolada (w tabliczkach) Eating chocolate 28 kg.
cukier Fine sugar 15 kg.
cukier Fine sugar 30 kg.
biały pieprz White pepper 1 kg.
ziele Pimento 0.4 kg.
pieprz niezmielony Clove pepper 0.4 kg.
gałka muszkatołowa Nutmeg 0.4 kg.
cynamon Cinnamon 0.4 kg.
zapałki Matches 400 boxes
zupy Soup 11.7 kg.
kostki bulionowe Soup cubes 12 kg.
ocet Vinegar 21 ltr
miód Honey in canister 50 kg.
brandy Brandy 18 bottles.
rum Rum 18 bottles.
różne likiery Various liqueurs 18 bottles.
papierosy TCigarettes (11,400) 11,000 pieces
herbatniki Biscuits 24 kg.
łakocie Sweets 21 kg.
mydło Washing soap 30 kg.
płatki mydlane Soap flakes 30 kg.
mydło do golenia Shaving soap 12 kg.
kiełbasa szynkowa Ham sausage 36 kg.
świński ryj Pig's head 24 kg.
skrzynka z konserwowanym chlebem Case of conserved bread @ 4.5 kg.
skrzynka z białym winem Case of white wine @ 12 bottles
skrzynka z czerwonym winem Case of red wine @ 12 bottles
skrzynka piwa Case of beer @ 24/1 bottles

pozycja "świeże zapasy" Fresh stores:
chleb 200 kg. bread
biała kapusta 30 kg. white cabbage
cebula 32.5 kg. onions
jajka 250 eggs
cytryny 7.5 kg. lemons
winogrona 21 kg. grapes
mandarynki 12.5 kg. tangerines
pory 30 bundles leeks
ziemniaki 150 kg. potatoes
jabłka 42.5 kg. apples
wołowina 42 kg. beef.
pomarańcze 20.5 kg. oranges
pomarańcze (luzem)125 oranges
sałata (14 głów) 14 dozen salad
pietruszka 15 bundles parsley.


UWAGI:

1) tins - jeśli coś jest w "tins" to znaczy że jest w puszkach
2) sack/bag - coś jest w woreczku/worku
3) bundles - wiązka, np wiązki pietruszki
4) pozycje często powtarzają się - wynika to z tego, że jest to oryginalny spis, jaki musiał podpisać członek załogi odpiowiedzialny za przyjęcie prowiantu i jego rozmieszczenie (np. część pomarańcz jest spakowana w 20,5 kilogramowy pakunek a 125 sztuk jest luzem, stąd dwie pozycje)
5) pozostawiłem pisownię angielską - celem edukacji lingwistycznej przyszłych pokoleń :wink:
Ostatnio edytowano 23.01.08, 10:17 przez Myszkin, łącznie edytowano 1 raz
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez Jatzoo » 22.01.08, 10:48

Jeszcze tylko to przetłumacz Myszkin, i będziemy mogli porównywać z IX ;-)
(na ile dni rejsu i dla ilu osób powyższy spis?)
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.353.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez Myszkin » 22.01.08, 11:02

Powyższe była dla 42 luda a na jaki okres czasu? U-434 wyszedł z Vigo 15.12.1941 z rozkazem przedarcia się na M. Śródziemne.

Prowiant pobrano najpewniej na krótki 1-2 tygodnie okres czasu - prawdopodobnie po przedarciu się miał od razu iść w stronę La Spezii (tym bardziej to prawdopodobne, że w morzu U-434 znajdował się od 2 listopada, więc zarówno okręt jak i załoga mieli już lekko dosyć, nie mówiąc o mającym nadejść przejściu przez Gibraltar).

PS: przetłumaczę w wolnej chwili :)
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez dragonfly » 22.01.08, 14:39

Dodam tylko od siebie, że prowiantem załoga długo się nie nacieszyła, bo trzy dni później wojna się dla nich skończyła - U-434 załatwiły dwa niszczyciele koło Madeiry i większość załogo dostała się do niewoli.
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Myszkin » 22.01.08, 15:20

Nie dwa niszczyciele, tylko trzy + kanonierka - wiem, bo opisywałem ten okręt w dziale "Historia U-Bootów" :)
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez dragonfly » 22.01.08, 18:40

Zwracam honor, korzystałem z www.uboat.net , ale jakoś bardziej ufam Waszym opracowaniom :)
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez ObltzS » 22.01.08, 20:46

Witam !
Wykaz Myszkina jest bardzo szczegółowy i zawiera nie tylko pozycje tzw. "spożywki" ale również środki higieny, a które nie były np. wymienione w wykazie przywołanym przez mnie [a był to wykaz z książki T. P. Mulligana pt. "Samotny Wilk - Życie i śmierć asa U-Bootów Wernera Hemnke" [FINNA, Gdańsk 2001, str. 77].
Porównując to, co podał Myszkin, to jestem pełen szacunku dla głównych inżynierów [tzw. chief] z "siódemek" oraz ich wiedzy i wyobraźni, jak to wszystko rozmieścić na ciasnawej "siódemce", by po zanurzeniu z tym całym majdanem uzyskać właściwy trym okrętu.
Załadunek tego typu U-Boota taką ilością towaru [tak wagowo jak i objętościowo] wymagało nie lada wiedzy i wyczucia sztuki sztauerskiej, by okręt po tym wszystkim był cały czas sprawny bojowo [głównie trym] - mając na uwadze fakt, że towary te nie można było zabezpieczać przed przesuwaniem się w sposób typowy i tradycyjny, jak to ma miejsce na statkach handlowych, a trzeba było sobie z tym problemem poradzić, gdyż zdecydowana większość rejonów patroli "siódemek" to płn. Atlantyk, a powszechnie wiadomo, jak lubi tam rzucać okrętem - na U-Bootach takich możliwości po prostu nie ma, gdyż ich konstrukcja na to nie pozwala i nie były one projektowane pod kątem przewozu towarów.
Nie dziwią zatem autetnyczne zdjęcia z wnętrza U-Bootów z początkowego okresu patrolu, gdzie tzw. "żarło" walało się [to chyba właściwe określenie] niemal wszędzie, nawet jeden z kibli służył przecież za podręczny magazyn żywnościowy - w niedawno emitowanym "Das Boot" świetnie pokazywały to niektóre sekwencje filmu.
Jak pisałem wcześniej, apety na morzu bywa zupełnie inny od tego, jaki mamy podczas ustabilizowanego życia lądowego [tam nie było możliwości "wyskoczenia" do Mc Donald'sa lub na pizzę, by zaspokoić tzw. przekąską chwilowe łaknienie] stąd nie powinna może dziwić tak obszerna lista zabieranych produktów.

Jatzoo w styczniu pisał :
Odnalazłem oryginał tych dokumentów o których wspominałem - niestety, dotyczą one dokładnie tego samego typu okrętu i czasu rejsu co podałeś ObltzS - kilogramy się nie całkiem zgadzają, ale może to przez to, że u Ciebie jest bardzo ogólnikowo - u mnie lista ma ponad 120 pozycji.

PS. Niestety, to wciąż niemiecki oryginał - polskie tłumaczenie gdzieś mi wcięło

Jeśli istnieje możliwość zamieszczenia owego wykazu w oryginale, to prosimy [nie powinno być problemu z przetłumaczeniem], tym bardziej, że owa lista jest obszerna - ponad 120 pozycji i dotyczy "dziewiątki", zatem porównanie z listą Myszkina [dla "siódemek"] będzie bardzo ciekawe [rodzaj i waga]. Jest zatem szansa, że po raz pierwszy będziemy mieli wszyscy w miarę wiarygodny materiał porównawczy, gdyż do tej pory raczej posługiwaliśmy sie ogólnikami - wiedzieliśmy, że tego było dużo i było to zróżnicowane, a teraz moga być konkrety.
P.S. Do kompletu będzie chyba brakować tylko jeszcze listy Macierewicza :D
ObltzS
Admiral
Admiral
Moderator Team
 
Tonaż: 1.725.000 BRT

Dołączył(a): 05.07.05, 19:31
Lokalizacja: Polska południowa

Postprzez Jatzoo » 22.01.08, 21:29

Jeśli istnieje możliwość zamieszczenia owego wykazu w oryginale, to prosimy

Czekam aż Myszkin (albo inna dobra dusza ;)) przetłumaczy ten dla VII-ki - ja ponownie tłumaczę ten co mam, i jak już będą oba, to zamieszczę tabelkę porównawczą - powinno być łatwiej wyciągać odpowiednie wnioski ;-)
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.353.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez Myszkin » 22.01.08, 22:23

Już za chwileczkę, już za momencik przetłumaczę, cierpliwości!

Zauważcie proszę, że na liście którą podałem jest...18 butelek brandy, 18 rumu i 18 "różnych" likierów (a oficjalnie U-Booty brały niby tylko po pół butelki piwa na głowę na specjalne okazje) :)
A po czym można poznać, że prowiant wzięli na stosunkowo krótki okres czasu? A po...cytrynach - wzięli ich "zaledwie" 7,5kg - co to jest na 42 ludzi, kiedy ze względu na grożący szkorbut trzeba zjeść 1-2 dziennie na głowę.

ObltzS napisał(a):P.S. Do kompletu będzie chyba brakować tylko jeszcze listy Macierewicza :D


Oj nieprawda, a matka wszystkich polskich list "przebojów" - lista Wildsteina? ;)
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez Myszkin » 23.01.08, 10:19

Halo, dodałem polskie tłumaczenie do spisu prowiantu. :!:
Myszkin
Kapitän zur See
 
Tonaż: 960.000 BRT

Dołączył(a): 24.05.05, 15:57
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski/Warszawa

Postprzez Shiv » 23.01.08, 12:12

jak tak patrze na ten spis... to nie moge pojąc gdzie oni to wszystko pomieścili 0.o.. Świetna robota z tym tłumaczeniem Myszkin ^^

--
Shiv
Shiv
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 85.000 BRT

Dołączył(a): 10.11.07, 23:14

Postprzez driver134 » 23.01.08, 12:44

Shiv napisał(a):gdzie oni to wszystko pomieścili

Na pewno część w kiblu
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Adi Cherryson » 23.01.08, 21:30

Apple puree to mogą być jabłka prażone, takie używane np. do szarlotki albo przecier jabłkowy albo jakaś odmiana jabłek. Stawiałbym na to drugie, ale raczej na pewno nie puree z jabłek.

Ziarna kawowca to chyba kawa ziarnista (niemielona). Taka dzisiejsza po turecku z fusami. Zapewne mieli takie fajne ręczne młynki na kawę, jak moja babcia.

Zastanawiają mnie świńskie ryje, czyli głowizna wieprzowa. Podstawowy składnik salcesonu. Dlaczego nie zabrali już zrobionego, tylko głowy? Przecież warunki kuchenne na okręcie nie były imponujące. Jedli same głowy?!

Nierozpoznana pozostaje zielona kapusta w puszce. Pewnie biała. Oraz coca fat.

Takie zaopatrywanie w Hiszpanii podczas zimy miało swe plusy w dostępności wszelkiego rodzaju owoców i warzyw, które w Niemczech czy nawet Francji były w tym okresie roku trudno dostępne.
Adi Cherryson
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 71.000 BRT

Dołączył(a): 09.01.06, 18:43
Lokalizacja: Katowice

Postprzez evan82 » 23.01.08, 21:34

Adi Cherryson napisał(a):Apple puree to mogą być jabłka prażone, takie używane np. do szarlotki albo przecier jabłkowy albo jakaś odmiana jabłek. Stawiałbym na to drugie, ale raczej na pewno nie puree z jabłek.

Ziarna kawowca to chyba kawa ziarnista (niemielona). Taka dzisiejsza po turecku z fusami. Zapewne mieli takie fajne ręczne młynki na kawę, jak moja babcia.

Zastanawiają mnie świńskie ryje, czyli głowizna wieprzowa. Podstawowy składnik salcesonu. Dlaczego nie zabrali już zrobionego, tylko głowy? Przecież warunki kuchenne na okręcie nie były imponujące. Jedli same głowy?!

Nierozpoznana pozostaje zielona kapusta w puszce. Pewnie biała. Oraz coca fat.

Takie zaopatrywanie w Hiszpanii podczas zimy miało swe plusy w dostępności wszelkiego rodzaju owoców i warzyw, które w Niemczech czy nawet Francji były w tym okresie roku trudno dostępne.


Coca fat? Może chodzi raczej o Cocoa, czyli kakao, lub grube owoce kakaowca. Może zjedli tam jedno "o".
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ObltzS » 23.01.08, 21:58

Witam !
Adi napisał :
Oraz coca fat.

"fat" kojarzyłbym bardziej z tłuszczem, może to tłuszcz kakaowca służący do przyrządzania energetycznego napoju [tłustego ?] na podobieństwo bulionu, a podawany na ciepło i słodko, doskonale rozgrzewający przemarznięte ciało. Tylko czy te wywody są słuszne ? A może to po prostu masło kakowe - zwóćcie uwagę, że Yankesi uwielbiają masło orzechowe [u nas raczej tylko to od Mućki] - równie pożywne, kaloryczne i energetyczne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kakaowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy
zwrócie uwagę [szczególnie] na drugi link i właściwości przechowywania :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_kakaowe
ObltzS
Admiral
Admiral
Moderator Team
 
Tonaż: 1.725.000 BRT

Dołączył(a): 05.07.05, 19:31
Lokalizacja: Polska południowa

Postprzez evan82 » 23.01.08, 22:26

ObltzS napisał(a):Witam !
Adi napisał :
Oraz coca fat.

"fat" kojarzyłbym bardziej z tłuszczem, może to tłuszcz kakaowca służący do przyrządzania energetycznego napoju [tłustego ?] na podobieństwo bulionu, a podawany na ciepło i słodko, doskonale rozgrzewający przemarznięte ciało. Tylko czy te wywody są słuszne ? A może to po prostu masło kakowe - zwóćcie uwagę, że Yankesi uwielbiają masło orzechowe [u nas raczej tylko to od Mućki] - równie pożywne, kaloryczne i energetyczne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kakaowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy
zwrócie uwagę [szczególnie] na drugi link i właściwości przechowywania :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_kakaowe


No już pisałem że chyba chodzi o kakao. Tak to może być tłuszcz kakaowca, albo jakiś nieznany już nam rodzaj pasty kakaowej.Ale nie wiemy, czy tam brakuje "o" czy nie. Tylko spekulowałem, ale to możliwe.
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 04.02.08, 18:35

Poniżej znajduje się lista prowiantu dla 55 osobowej załogi, na 12 tygodnie rejsu, dla okrętu Typu IXC (w sumie 11834,05 kg).

(Jak wszystko będzie już w pełni przetłumaczone, postaram się spasować z tym podanym przez Myszkina, chociaż różnice są dość znaczne)

[table]
[mrow color=#CDCDCD]prowiant[mcol]kg
[row color=#DEDEDE] boczek [col] 84
[row color=#EEEEEE] brzoskwinie [col] 50
[row color=#DEDEDE] buraki czerwone [col] 25
[row color=#EEEEEE] cebula [col] 65
[row color=#DEDEDE] cebula [col] 40
[row color=#EEEEEE] cebula w proszku [col] 5
[row color=#DEDEDE] chleb biały [col] 120
[row color=#EEEEEE] chleb pełnoziarnisty [col] 96
[row color=#DEDEDE] chleb w puszce [col] 660
[row color=#EEEEEE] cielęcina [col] 18
[row color=#DEDEDE] cielęcina w puszce [col] 72
[row color=#EEEEEE] cukier [col] 200
[row color=#DEDEDE] cytryny [col] 416
[row color=#EEEEEE] czekoladowe drażetki [col] 24
[row color=#DEDEDE] daktyle [col] 25
[row color=#EEEEEE] dziczyzna [col] 40
[row color=#DEDEDE] fasola biała [col] 40
[row color=#EEEEEE] fasola w proszku [col] 5
[row color=#DEDEDE] gałka muszkatałowa [col] 0,1
[row color=#EEEEEE] golonka [col] 25
[row color=#DEDEDE] golonka w puszce [col] 42
[row color=#EEEEEE] goździki [col] 0,1
[row color=#DEDEDE] groch z mięsem [col] 50
[row color=#EEEEEE] groszek [col] 50
[row color=#DEDEDE] groszek zielony [col] 30
[row color=#EEEEEE] groszek żółty [col] 30
[row color=#DEDEDE] gruszki [col] 100
[row color=#EEEEEE] grzyby [col] 60
[row color=#DEDEDE] herbata [col] 3
[row color=#EEEEEE] jabłka [col] 100
[row color=#DEDEDE] jagody [col] 50
[row color=#EEEEEE] jaja [col] 270
[row color=#DEDEDE] kakao [col] 12
[row color=#EEEEEE] kalafiory [col] 50
[row color=#DEDEDE] kapusta kiszona [col] 160
[row color=#EEEEEE] kapusta z mięsem [col] 50
[row color=#DEDEDE] kartofle [col] 1750
[row color=#EEEEEE] kartofle w proszku [col] 180
[row color=#DEDEDE] kawa [col] 50
[row color=#EEEEEE] keks [col] 150
[row color=#DEDEDE] kiełbasa jałowcowa [col] 24
[row color=#EEEEEE] kiełbasa myśliwska [col] 12
[row color=#DEDEDE] kiełbasa myśliwska w puszce [col] 48
[row color=#EEEEEE] kiełbasa w puszce [col] 48
[row color=#DEDEDE] kiełbasa w puszce [col] 54
[row color=#EEEEEE] kiełbasa wątrobiana [col] 18
[row color=#DEDEDE] kiełbasa zwykła [col] 18
[row color=#EEEEEE] kiełbaski [col] 60
[row color=#DEDEDE] kminek [col] 0,2
[row color=#EEEEEE] koncentrat pomidorowy [col] 35
[row color=#DEDEDE] kurczak w puszce [col] 200
[row color=#EEEEEE] liść laurowy [col] 0,1
[row color=#DEDEDE] maggi [col] 12
[row color=#EEEEEE] makaron [col] 80
[row color=#DEDEDE] makaron krojony [col] 40
[row color=#EEEEEE] marchewka [col] 35
[row color=#DEDEDE] margaryna [col] 50
[row color=#EEEEEE] marmolada [col] 110
[row color=#DEDEDE] masło świeże [col] 50
[row color=#EEEEEE] masło w puszce [col] 150
[row color=#DEDEDE] mąka [col] 120
[row color=#EEEEEE] mieszanka owocowa [col] 100
[row color=#DEDEDE] mieszanka warzywna [col] 90
[row color=#EEEEEE] migdały pieczone [col] 25
[row color=#DEDEDE] miód pszczeli [col] 40
[row color=#EEEEEE] miód sztuczny [col] 35
[row color=#DEDEDE] mleko [col] 784
[row color=#EEEEEE] morele [col] 50
[row color=#DEDEDE] mus jabłkowy [col] 100
[row color=#EEEEEE] ocet [col] 4,95
[row color=#DEDEDE] ogórki [col] 40
[row color=#EEEEEE] ogórki świeże [col] 60
[row color=#DEDEDE] olej [col] 10
[row color=#EEEEEE] oranżada [col] 50
[row color=#DEDEDE] owoce [col] 300
[row color=#EEEEEE] ozorki świńskie [col] 42
[row color=#DEDEDE] ozorki wołowe [col] 30
[row color=#EEEEEE] pieprz [col] 1
[row color=#DEDEDE] pomidory [col] 30
[row color=#EEEEEE] pralinki [col] 25
[row color=#DEDEDE] pudding w proszku [col] 20
[row color=#EEEEEE] pumpernikiel [col] 50
[row color=#DEDEDE] rum [col] 20
[row color=#EEEEEE] ryż [col] 90
[row color=#DEDEDE] rzodkiewki [col] 20
[row color=#EEEEEE] sałata [col] 15
[row color=#DEDEDE] sardynki [col] 54
[row color=#EEEEEE] seler [col] 60
[row color=#DEDEDE] ser w puszce [col] 65
[row color=#EEEEEE] ser w tubkach [col] 25
[row color=#DEDEDE] smalec [col] 20
[row color=#EEEEEE] soczewica [col] 40
[row color=#DEDEDE] soczewica z mięsem [col] 50
[row color=#EEEEEE] sok cytrynowy [col] 50
[row color=#DEDEDE] sok czereśniowy [col] 50
[row color=#EEEEEE] sok malinowy [col] 50
[row color=#DEDEDE] sól [col] 60
[row color=#EEEEEE] suchary [col] 30
[row color=#DEDEDE] szparagi [col] 120
[row color=#EEEEEE] szpinak [col] 30
[row color=#DEDEDE] szynka w puszce [col] 55
[row color=#EEEEEE] szynka wiejska [col] 90
[row color=#DEDEDE] śledzie solone [col] 25
[row color=#EEEEEE] śledzie w pomidorach [col] 42,5
[row color=#DEDEDE] śliwki [col] 50
[row color=#EEEEEE] śliwki mirabelki [col] 50
[row color=#DEDEDE] śliwki suszone [col] 60
[row color=#EEEEEE] świeży ser [col] 50
[row color=#DEDEDE] truskawki [col] 50
[row color=#EEEEEE] wątróbka [col] 18
[row color=#DEDEDE] wieprzowina [col] 36
[row color=#EEEEEE] wieprzowina w puszce [col] 72
[row color=#DEDEDE] wino czerwone [col] 33
[row color=#EEEEEE] wołowina [col] 45
[row color=#DEDEDE] wołowina w puszce [col] 144
[row color=#EEEEEE] zielona fasola [col] 25
[row color=#DEDEDE] zielona kapusta [col] 120
[row color=#EEEEEE] zioła (przyprawy) do zup [col] 25
[row color=#DEDEDE] zupa mięsna [col] 10
[row color=#EEEEEE] zupa mleczna [col] 40
[row color=#DEDEDE] zupa ogonowa [col] 20
[row color=#EEEEEE] zupa owocowa [col] 50
[/table]


Poniżej tabela z prośbą o pomoc w tłumaczeniu:
[table]
[mrow color=#CDCDCD]prowiant[mcol]kg
[row color=#DEDEDE]blutwurst in dosen (kaszanka w puszce)[col] 48
[row color=#EEEEEE] bratlingspulver [col] 75
[row color=#DEDEDE] braunschweiger [col] 12
[row color=#EEEEEE] brechbohnen (fasola szparagowa)[col] 40
[row color=#DEDEDE] brechspargel (szparagi)[col] 80
[row color=#EEEEEE] corned beef [col] 42
[row color=#DEDEDE] dauewurst (kiełbasa podwędzana)[col] 90
[row color=#EEEEEE] dextro-energen [col] 10
[row color=#DEDEDE] feinbrot [col] 60
[row color=#EEEEEE] fleischwurst in dosen [col] 48
[row color=#DEDEDE] gewurzgurken (korniszony)[col] 80
[row color=#EEEEEE] gries [col] 30
[row color=#DEDEDE] grunzweig [col] 15
[row color=#EEEEEE] heringssalat (sałatka śledziowa)[col] 30
[row color=#DEDEDE] kafee-ersatz [col] 20
[row color=#EEEEEE] kaltschale (chłodnik)[col] 50
[row color=#DEDEDE] kassler in dosen [col] 42
[row color=#EEEEEE] knackebrot (pieczywo chrupkie) [col] 70
[row color=#DEDEDE] kommisbrot (komiśniak - chleb wojskowy) [col] 180
[row color=#EEEEEE] leberkase [col] 18
[row color=#DEDEDE] markknochen (kości ze szpikiem do zup)[col] 36
[row color=#EEEEEE] mockturtlesuppe [col] 20
[row color=#DEDEDE] mohrruben (marchew)[col] 30
[row color=#EEEEEE] mondamin [col] 25
[row color=#DEDEDE] preshaferflocken [col] 30
[row color=#EEEEEE] rerupbrote [col] 273,6
[row color=#DEDEDE] rosinen [col] 12,5
[row color=#EEEEEE] sago (mączka)[col] 20
[row color=#DEDEDE] schnittbohnen (fasola zielona) [col] 40
[row color=#EEEEEE] schokakola [col] 25
[row color=#DEDEDE] schweinskopf (głowizna do zup) [col] 24
[row color=#EEEEEE] sultze (galareta) [col] 12
[row color=#DEDEDE] teewurst [col] 18
[row color=#EEEEEE] vitaprix [col] 20
[/table]


PS. Zaktualizowałem spis tłumaczeniami od ObltzS
Ostatnio edytowano 04.02.08, 22:04 przez Jatzoo, łącznie edytowano 1 raz
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.353.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez ObltzS » 04.02.08, 20:42

Witam !

Zestaw produktów, półwyrobów itp. imponujący. Dla samego żarcia i tego, co może wyczarować z tych produktów szanujący się Smutje gotów byłbym odbyć nawet 10-tygodniowy patrol. I tu mam jeden poważny problem - na który typ U-Boota warto byłoby wykupić sobie bilet wycieczkowy.
Myszkin [typ : "siódemki"] podał równie kuszący zestaw [pobudzający mocno wyobraźnię], Jatzoo [typ : "dziewiątek"] nie pozostaje w tyle - tu boczek, tam baleron, tu szynka prasowana, tam z kolei cielęcinka z puszki - nie wytrzymam tego dłużej - obieram kurs na lodówkę :D .

Część udało się przetłumaczyć, co do reszty sam mam wątpliwości, ale proszę jeszcze o 48 godz.

blutwurst in dosen - kiszka krwawa [kaszanka] w puszkach
bratlingspulver - ?
braunschweiger - ?
brechbohnen - fasola szparagowa
brechspargel - szparagi
corned beef - ?
dauewurst - kiełbasa trwała [może posuszana lub dobrze uwędzona]
dextro-energen - ?
feinbrot - pieczywao [chleb] delikatny
fleischwurst in dosen - kiełbasa mięsna [surowa] w puszce
Gëwurzgurken - korniszony
gries - kasza manna ?
Grunzweig - ?
Heringssalat - sałatka śledziowa
kafee-ersatz - surogat [zapas, rezerwa] kawy ? może do dalszego palenia ?
Kaltschale - chłodnik
kassler in dosen - coś w puszce [ale co ?] - może ser [Käse]
Knäckebrot - pieczywo chrupkie
Kommißbrot - typowy chleb wojskowy, zwany też komiśniakiem
Leberkase - wątroba, wątróbka przyprawiana serem [?]
Markknochen - kości ze szpikiem [do wywaru do zup]
mockturtlesuppe - zupa [ale jaka i z czego ?]
Mohrrübe - marchew
mondamin - ?
preshaferflocken ?
Rerupbrote - ?
Rosinen - rodzynki [?]
Sago - rodzaj mąki lub mączki, służącej do wypiekania tzw. podpłomyków lub wytworzenia gęstej zawiesiny z wodą, gotowej do natychmiastowego spożycia
Schnittbohnen - fasolka zielona
Schokakola - coś czekoladowego, ale co ? [tabliczki, proszek ?]
Schweinskopf - świński łeb [głowizna] - na wywar do zup
Sulze - galareta
teewurst - ?
vitaprix - ? ówczesne preparaty witaminowe ? [bo chyba nie Viagra :D - atak Wasserbomben dostarczał chyba większych wrażeń]

TEKST DODANY 05.02.2008 :

Tłumaczenia brakujących pozycji z dnia wczorajszego :

-Bratlingspulver - dalej nie wiem, ale kojarzącego się z czymś wstępnie pieczonym lub smażonym, nic nie przychodzi do głowy...
- Braunschweiger - odpowiednik naszej metki,
- corned beef - jest to angielskie określenie na peklowaną wołowinę,
- Dauewurst - poprawka, tak w Niemczech określają salami [również funkcjonuje nazwa salami],
- dextro-energen : szalony zlepek słów i skrótów, ale - z j. niemieckiego Dextrose -> dekstroza -> inaczej : D-glukoza -> znana również jako cukier gronowy, może i taki zabierano na U-Booty w racjach prowiantowych ?
- Gries - jak pisałem poprzednio, nasz grysik mający nazwę handlową kaszy mannej,
- Feinbrot - napisałem : pieczywo delikatne, chociaż lepszym określeniem jest pop prostu : chleb pszenny,
- Grunzweig : może powinno być Gemüse - czyli ogólnie warzywa ?
- Mondamin : nic innego, jak określenie na proszek do pieczenia,
- Preshaferflocken - czyli po niemiecku płatki owsiane,
- Rerupbrote - dalej jestem ciemny jak przesłowiowa tabaka w rogu, poddaję sie, nie wiem ...
- Schokakola - patrz jak wyżej ...
- Teewurst - kiełbasa do smarowania na pieczywo mająca konsystencję naszego pasztetu lub metki.

Niektóre określenia być może nie zostały poprawnie podane, co sprawia kłopot z ich identyfikacją, poza tym niektóre typowo niemieckie wyroby nie mają naszego polskiego odpowiednika, co jest kolejną przeszkodą dla słabo biegłego w j. niemieckim [piszę o sobie].

Mam do Koleżeństwa jedno pytanie : po dokonanych przez Was wstępnych porównaniach żarła serwowanego na "siódemce" i "dziewiątce" na jaki typ U-Boota [tylko z uwagi na wyżerkę] zechcielibyście otrzymać bilet - ta taka mała nieformalna ankietka - były tu na Forum już ankiety porównujące parametry techniczne, możliwości bojowe itp. - to może być i taka :D
ObltzS
Admiral
Admiral
Moderator Team
 
Tonaż: 1.725.000 BRT

Dołączył(a): 05.07.05, 19:31
Lokalizacja: Polska południowa

Postprzez evan82 » 05.02.08, 21:05

Kurcze nawet czekoladowe drażetki mieli. No tak. Czekolada wzmacnia,czekolada na stres...
Jak tak to czytam to niektóre produkty mieli o niebo lepsze niż te z marketów. Inne czasy.
O Mc. Donald's nie wspomnę nawet. :x
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez driver134 » 05.02.08, 21:56

ObltzS napisał(a):Witam !
Mam do Koleżeństwa jedno pytanie : po dokonanych przez Was wstępnych porównaniach żarła serwowanego na "siódemce" i "dziewiątce" na jaki typ U-Boota [tylko z uwagi na wyżerkę] zechcielibyście otrzymać bilet
Typ IX bo więcej...
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ObltzS » 06.02.08, 16:26

Witam !
driver134 napisał :
Typ IX bo więcej...
i ja skłaniałbym się na ten typ, nie tylko z uwagi na to, że więcej, ale w większej masie towarów zapewne większa różnorodność i urozmaicenie ...
Jak porównam oba zestawienia [podane przez Myszkina i Jatzoo] z okresu wojny, z tym, co serwowano nam z czasu mojej służby wojskowej w MW, to porównanie to nie wypada zachęcająco, chociaż w tamtych czasach panowała powszechna opinia [słuszna zresztą], że najlepsze żarło w WP mieli ci na okrętach :lol:
ObltzS
Admiral
Admiral
Moderator Team
 
Tonaż: 1.725.000 BRT

Dołączył(a): 05.07.05, 19:31
Lokalizacja: Polska południowa

Postprzez driver134 » 06.02.08, 16:48

A właśnie sprawdziłem na wikipedi Schokakola to są takie czekoladki z kawą i kokoą*
koka* takie owoce chyba z afryki nie mylić z kokainą http://www.scho-ka-kola.de/3.3.Produkt.html
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Posty: 70 • Strona 2 z 31, 2, 3

Powrót do II Wojna Światowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron