1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Nowe możliwości Forum...

Moderator: Jatzoo

Posty: 87 • Strona 2 z 41, 2, 3, 4

Postprzez driver134 » 16.12.07, 15:16

co to za boty?? Obrazek
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez evan82 » 16.12.07, 15:18

Pewnie śledzą nas.Oby nie, ale ciekaw też tego byłem. :shock: To chyba nie tajna broń Melona?
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 16.12.07, 15:29

Są to boty wyszukiwarek (jak np. Google, Yahoo, itp. - inaczej zwane robotami sieciowymi, indeksują zawartość Forum, aby po wpisaniu w googlach np. "melon", użytkownik mógł trafić do odpowiedniego tematu ;)) - dodałem dziś taką możliwość aby były one wyświetlane, by mieć prawdziwy obraz ile jest tak na prawdę użytkowników on-line (dotychczas zliczane były jako 'Gość)'...

Póki co, nie ma się czego bać Karl ;-)
Ostatnio edytowano 16.12.07, 15:30 przez Jatzoo, łącznie edytowano 1 raz
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez driver134 » 16.12.07, 15:30

Jeśli to jest tajna broń Melona to powiem tyle
WASSERBOMBEN!!
* podczs pisania odpowiedzi Jatzoo mnie wyprzedził
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez evan82 » 16.12.07, 16:54

Zrozumiałem. Czyli lepiej, by je było widać. :D
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Raff » 01.02.08, 10:19

Może pora na zdjęciu czapek z głów :lol:.
Raff
Leutnant zur See
 
Tonaż: 195.000 BRT

Dołączył(a): 22.10.06, 08:30

Postprzez Jatzoo » 01.02.08, 14:00

Będę na dłużej przy kompie, to zdejmę ;-)
(ale ja to jeszcze świętami i sylwestrem żyję :-D)
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez Jatzoo » 04.02.08, 18:49

Tabele w postach

Została dodana możliwość wprowadzania danych tabelarycznych. Tabele mogą mieć postać prostą (tabela nr 1) oraz 'kolorowaną' (tabela nr 2). Proponuję przed pierwszym użyciem zapoznać się z instrukcją dostępną w dziale FAQ (http://www.ubootwaffe.pl/forum/faq.php?mode=bbcode#10).

[table]
[mrow]Kolumna pierwsza[mcol]Kolumna druga
[row]Zawartość wiersza 1.1[col]Zawartość wiersza 2.1
[row]Zawartość wiersza 1.2[col]Zawartość wiersza 2.2
[row]Zawartość wiersza 1.3[col]Zawartość wiersza 2.3
[row]Zawartość wiersza 1.4[col]Zawartość wiersza 2.4
[/table]

[table]
[mrow color=#CDCDCD]Kolumna pierwsza[mcol]Kolumna druga
[row color=#DEDEDE]Zawartość wiersza 1.1[col]Zawartość wiersza 2.1
[row color=#EEEEEE]Zawartość wiersza 1.2[col]Zawartość wiersza 2.2
[row color=#DEDEDE]Zawartość wiersza 1.3[col]Zawartość wiersza 2.3
[row color=#EEEEEE]Zawartość wiersza 1.4[col]Zawartość wiersza 2.4
[/table]

Kod dla powyższych tabel:
Kod: Zaznacz cały

[table]
[mrow]Kolumna Pierwsza[mcol]Kolumna druga
[row]Zawartość wiersza 1.1[col]Zawartość wiersza 2.1
[row]Zawartość wiersza 1.2[col]Zawartość wiersza 2.2
[row]Zawartość wiersza 1.3[col]Zawartość wiersza 2.3
[row]Zawartość wiersza 1.4[col]Zawartość wiersza 2.4
[/table]

[table]
[mrow color=#CDCDCD]Kolumna pierwsza[mcol]Kolumna druga
[row color=#DEDEDE]Zawartość wiersza 1.1[col]Zawartość wiersza 2.1
[row color=#EEEEEE]Zawartość wiersza 1.2[col]Zawartość wiersza 2.2
[row color=#DEDEDE]Zawartość wiersza 1.3[col]Zawartość wiersza 2.3
[row color=#EEEEEE]Zawartość wiersza 1.4[col]Zawartość wiersza 2.4
[/table]

Ostatnio edytowano 04.02.08, 20:55 przez Jatzoo, łącznie edytowano 2 razy
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez ObltzS » 04.02.08, 20:19

Witam !
Myślę, że wielu zainteresowanych skorzysta bardzo chętnie z tej opcji, która uprości niektóre zestawienia i opisy, które z powodzeniem mogą być [czy wręcz powinny nawet] przedstawione w formie tabelarycznej - tym bardziej, że jest opcja kolorowania [cieniowania] poszczególnych wierszy w tabelach, które będą czyniły je przejrzystymi i przyjemnymi dla oka.
Co za rok, co za zmiany !!! - jest dział Technika, wrócił Myszkin, można wstawiać tabele ... po prostu brak mi słów, a oczy same robią się wilgotne od łez :D
Adminie - dzięki ! :lol:
ObltzS
Admiral
Admiral
Moderator Team
 
Tonaż: 1.687.000 BRT

Dołączył(a): 05.07.05, 19:31
Lokalizacja: Polska południowa

Postprzez Jatzoo » 04.02.08, 20:53

Taki mały 'tips & tricks' ;-)

Przy większych tabelach polecam robić je... w Excellu - jedna kolumna to odpowiednik jednej kolumny z powyższych przykładów. Po wprowadzeniu danych (zwłaszcza stałych w postaci np. "row color", "col" które w Excellu kopiuje się myszą i nie trzeba przepisywać (jak ktoś nie wie, to należy kliknąć '+' przy komórce i ciągnąć ją w dół)) wystarczy później po prostu zaznaczyć nasze komórki, następnie Ctrl + C -> Ctrl + V do okienka z postem. Nie trzeba się przejmować, że w Excellu są to kolumny a nie jeden ciąg danych, wszystko się przeniesie jak trzeba :-) A roboty co najmniej przy dużej tabeli 90% mniej :-D
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez evan82 » 04.02.08, 20:59

Dla mnie to czarna magia. Muzyka, Photoshop, skiny owszem, ale nigdy nie robiłem w tabelach. Oczywiście to bardzo dobra opcja i potrzebna.
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez driver134 » 05.02.08, 11:28

A możliwe by było danie możliwości edycji postów w ShoutBox bo czasem jak się walnie jakiegoś błęda to musi on czekać aż go ktoś przepisze/nadpisze/opisze????? no wiecie o co mi chodzi
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 05.02.08, 13:29

Możliwe ;-) Działa? ;-)
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez driver134 » 05.02.08, 13:48

Działa dziękuje
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez evan82 » 05.02.08, 15:53

Chciałem sie spytać o to łączenie postów po upływie 24 godzin, gdyby Ktoś zapomniał i wstawił jednego pod drugim po krótkim upływie czasu. Czy opcja działa, czy może będzie działać i kiedy mniej więcej? Oczywiście będę starał się pamiętać i z powodu takich dodatków nie osłabiać swojej czujności, ale opcja taka była by potrzebna. Czasami zdarza sie iż bardzo szybko z kimś dyskutujemy i w wirze pisania postów może sie taki duplikat przydarzyć, szczególnie jak pochłania człowieka konstruowanie wypowiedzi.

Mam jeszcze jedna propozycję, aczkolwiek nie mam pojęcia jak na to się zapatrujecie, czy to nie byłby kłopot, ale myślę iż wbrew pozorom to było by potrzebne.
Mianowicie czy nie byłoby dobrze gdyby było widać nie tylko nowe posty jako nowe, ale np. te pozmieniane, np. innym kolorem mogły by być oznaczone. Czasami dodajemy by nie śmiecić coś do starych postów, niekiedy są to potrzebne informacje. Myślę iż nie było by źle gdyby było widać iż jest także coś nowego w starych postach. Rozumiem natomiast że szkopuł może tkwić w tym iż czasami poprawiamy tylko coś lub usuwamy część starszych postów. Rozumiecie. Ale co o tym myślicie? Może najlepiej by było jakby każdy mógł oznaczyć tak swój post, gdyby uznał iż dodał coś ważnego, ale nie wiem czy to możliwe.
I czy było by praktyczne? Kurczę chyba za wiele by było takich znaczków.
Pozdrawiam. :D :idea: :?: :
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 05.02.08, 16:35

Chciałem sie spytać o to łączenie postów po upływie 24 godzin, gdyby Ktoś zapomniał i wstawił jednego pod drugim po krótkim upływie czasu. Czy opcja działa, czy może będzie działać i kiedy mniej więcej?

Trudno mi powiedzieć kiedy będzie - testowo już działa (lokalnie na moim komputerze), ale docelowa wersja musi mieć trochę zmian, bo funkcjonalność mi nie odpowiada. Na horyzoncie majaczy mi się nowa praca, więc z wolnym czasem coraz gorzej (swoją drogą, chociażby patrząc na wcześniejszy post ObltzS o zmianach - odpowiada Wam moje bezrobocie ;-))

dobrze gdyby było widać nie tylko nowe posty jako nowe, ale np. te pozmieniane, np. innym kolorem mogły by być oznaczone.

Obawiam się, że to jest niewykonalne - przynajmniej nigdzie nie widziałem aby na forach phpbb była taka funkcjonalność.
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez evan82 » 05.02.08, 16:41

Rozumiem. Oczywiście ta opcja z 24h byłaby dobra, ale nie pali się. Co do mojej drugiej propozycji to byłem ciekaw Twego zdania i czy to możliwe, ale sam zdaje sobie sprawę iż taki system miał by wiele wad. Pozdrawiam, i życzę udanej pracy, a co do reszty, to mam nadzieje że forum będzie trwało.
:idea: :wink:
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 07.02.08, 16:48

Powiadomienie o Prywatnej Wiadomości

Wiele osób narzekało, że informacja na Forum o nowej prywatnej wiadomości jest zbyt skąpa, i często jej się po prostu nie zauważa. Teraz chyba ten problem powinien zniknąć ;-)


PS. Okno z informacją o nowej PW pojawia się tylko jeden raz !!!

Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez driver134 » 08.02.08, 21:49

Jak próbuje napisać odpowiedz na posta w dziale SH3 wyskakuje mi coś takiego
Obrazek
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 08.02.08, 22:00

Ale coś więcej? Do jakiego wątku?
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez driver134 » 08.02.08, 22:02

Dobra wygląda na to ze próbowałem odpisać na wątek który został usunięty podczas pisania
a tytuł wątku to "Dopiero zaczołem grać w SH3 -jakie pache zainstalować ?"
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dragonfly » 08.02.08, 22:04

Musiałem go przenosić akurat w tym momencie ;)
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez driver134 » 08.02.08, 22:06

Ale się zbiegło w czasie
driver134
Kapitänleutnant
 
Tonaż: 354.000 BRT

Dołączył(a): 12.12.06, 19:05
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jatzoo » 18.02.08, 18:17

Jutro w godzinach porannych może (ale nie musi ;) ) zarówno witryna jak i forum być niedostępne/nie działać/wywalać się/pokazywać głupoty/nie wiem co jeszcze ;-)

Tak jedynie ostrzegam ;-)
Jatzoo
Grossadmiral
Grossadmiral
Global Mod
 
Tonaż: 2.323.000 BRT

Dołączył(a): 22.08.02, 15:03

Postprzez evan82 » 18.02.08, 19:44

Jakieś większe zmiany?
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Posty: 87 • Strona 2 z 41, 2, 3, 4

Powrót do Witryna i Forum



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron