Nowości i Zapowiedzi....
Moderatorzy: Jatzoo, Brodołak, ObltzS
Bellona po raz kolejny wznowiła 'Okręt' - czyżby potajemna współpraca z TV4?
http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php? ... 922&page=0
PS. Czy ktoś może sprawdzić kto tłumaczył wcześniejsze wydania? Czy to to samo czy też może się lepiej postarali?

http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php? ... 922&page=0
PS. Czy ktoś może sprawdzić kto tłumaczył wcześniejsze wydania? Czy to to samo czy też może się lepiej postarali?
- Jatzoo
- Grossadmiral
- Tonaż: 2.347.000 BRT
Witam
Wkrótce ma się ukazać EOW 47 U-Boot VII vol. 1 autorstwa Marka Krzyształowicza ( Format A4, 88 stron, 72 zdjęcia cz-b, 8 rysunków, 5 tabel, 27 plansz barwnych (wraz z okładką), zawierających rysunki 3D, wkładka A1 z planami w skali 1:100, wkładka A1 z barwnymi rysunkami 3D). Według informacji zawartych na stronie wydawnictwa Aj-Press, pierwsza z dwóch części będzie opisywała powstanie i rozwój konstrujcji U-boota typu VII.
Wkrótce ma się ukazać EOW 47 U-Boot VII vol. 1 autorstwa Marka Krzyształowicza ( Format A4, 88 stron, 72 zdjęcia cz-b, 8 rysunków, 5 tabel, 27 plansz barwnych (wraz z okładką), zawierających rysunki 3D, wkładka A1 z planami w skali 1:100, wkładka A1 z barwnymi rysunkami 3D). Według informacji zawartych na stronie wydawnictwa Aj-Press, pierwsza z dwóch części będzie opisywała powstanie i rozwój konstrujcji U-boota typu VII.

- Brodołak
- Admiral
- Tonaż: 1.770.000 BRT
Bylem dzisiej w Empiku i zajrzalem do "Militariow XX Wieku". a tam... dalsza czesc opisu typow U-bootow - kontynuacja z poprzedniego numeru. Wtedy nie kupilem bo opisali IIA na 1! stronie
Otwieram i co widze? Powiecie pewnie ze typ IIB, co zreszta tez w tej objetosci nie byloby warte uwagi. Otoz nie - nie ma tak dobrze!
Widze dalsza czesc opisu typu IIA, tym razem bodajze cos o torpedach - tak jakby to byl dobry temat na artykul o typach U-Bootow... No rece opadaja
Wydawnictwo Kagero ma widoczna predylekcje (ale madre slowo
) do rozbijania artykulow na czesci (vide opis zniszczenia Force Z - chyba ze 3 czesci...), ale to juz jest po prostu przegiecie!
Mam pewien pomysl: przyjmujmy zaklady kiedy dobrna do konca (czyli XXI, ew. ambitniej XXIII, czy inne Seehundy...)! Co Wy na to?
Albo lepiej - przy ktorym typie pismo przestanie wychodzic! Bo to chyba bardziej prawdopodobne w naszych warunkach (co akurat juz takie smieszne nie jest...
)

- Venasque
- Tonaż: 136.000 BRT
Dzieki!
Nie wiem czy to wlasciwe miejsce ale nie chce zakladac osobnego tematu na boardzie SHIII. Otoz mozna teraz kupic oryginala juz za 50 zl! Zawsze dycha mniej!
To informacja dla tych, ktorzy chca przejsc na jasna strone mocy
Wiecej inf na: http://www.cenega.pl/index.php?ID=4907
Nie wiem czy to wlasciwe miejsce ale nie chce zakladac osobnego tematu na boardzie SHIII. Otoz mozna teraz kupic oryginala juz za 50 zl! Zawsze dycha mniej!

- Venasque
a co sie stalo z prawdziwym Okręt II, o podtytule Twierdza? Pożegnanie jest ostatnia czescia trylogii.
aha, i jesli zamierzacie nabyc to nowe wydanie to patrzcie czy ksiazki, ktore kupujecie aby na pewno maja wszystkie strony.
aha, i jesli zamierzacie nabyc to nowe wydanie to patrzcie czy ksiazki, ktore kupujecie aby na pewno maja wszystkie strony.
- boskimichal
- Tonaż: 2.000 BRT
Witam
mam już wydanie Marka Krzyształowicza U-boot VII vol.1
moje uwagi: ja potraktował bym ją jako uzupełnienie do Ubootwaffe cz.2
Trojcy- jest w niej opis produkcji jak na przykład spawano elementy kadłuba jak montowano silnik i tp.
zdziwiłem się bardzo jak zobaczyłem tył okładki- jest na niej rysunek 3d
naszego kolegi Górala
a w srodku od strony 65 do 88 jest tego wiecej a mianowicie rysunki 3d
kiosku od typy VIIa do VIIc, działa 88mm i 20 mm
są też 2 wkładki- cos dla modelarzy powiedzmy
na jednej: z dwóch
stron jest U-boot też Górala w 3d w skali 1:100 z profilu lewy prawy i nie tyko
na drugiej rysunki sylwetek U-bootów od VIIb (3 wersje-w sumie takie same tyle że sie zmieniają detale kiosku) do VIIc 2 wersje-jedna z typowym kioskiem dla roku 40 i wersja kiosku z 43 chyba
oczywiscie też w skali 1:100 (wszystkie są z profilu- lewego)
rysunki wręg są w ksiażce też w skali 1:100
trochę sie zawiodłem bo myslałem żę bedą w niej dokładniejsze plany modelarskie U-boota, takie jak w modelarzu były-mam te dwie czesci modelarza ale papier z planami jest tam gorszej jakosci
mam już wydanie Marka Krzyształowicza U-boot VII vol.1
moje uwagi: ja potraktował bym ją jako uzupełnienie do Ubootwaffe cz.2
Trojcy- jest w niej opis produkcji jak na przykład spawano elementy kadłuba jak montowano silnik i tp.
zdziwiłem się bardzo jak zobaczyłem tył okładki- jest na niej rysunek 3d
naszego kolegi Górala

a w srodku od strony 65 do 88 jest tego wiecej a mianowicie rysunki 3d
kiosku od typy VIIa do VIIc, działa 88mm i 20 mm
są też 2 wkładki- cos dla modelarzy powiedzmy

stron jest U-boot też Górala w 3d w skali 1:100 z profilu lewy prawy i nie tyko
na drugiej rysunki sylwetek U-bootów od VIIb (3 wersje-w sumie takie same tyle że sie zmieniają detale kiosku) do VIIc 2 wersje-jedna z typowym kioskiem dla roku 40 i wersja kiosku z 43 chyba

oczywiscie też w skali 1:100 (wszystkie są z profilu- lewego)
rysunki wręg są w ksiażce też w skali 1:100
trochę sie zawiodłem bo myslałem żę bedą w niej dokładniejsze plany modelarskie U-boota, takie jak w modelarzu były-mam te dwie czesci modelarza ale papier z planami jest tam gorszej jakosci

- rico31
- Tonaż: 135.000 BRT
Jako ze nie jestem 'zawodowym' modelarzem i co najwyzej cos tam skleje z plastiku...
to moze warto by bylo to kupic...
Ale na razie przegladam z zachwytem 1 i 3 czesc Ubootwaffe Trojcy
To jest swietna rzecz - mnostwo wspanialych zdjec i duuuzo inf. Szczegolnie podobaja mi sie 2 zdjecia pokazujace powracajacy ze Scapa U-47 na tle Scharnhorsta
Szkoda tylko ze na stronie AJ-Press nie ma mozliwosci zakupu 2 i 4 czesci... ale i tak sie ciesze ze chociaz te 2 mi sie udalo dopasc bo to chyba kiedys byl pewien problem.

Ale na razie przegladam z zachwytem 1 i 3 czesc Ubootwaffe Trojcy

- Venasque
Nowość - zapowiedź
Witam.
W wydawnictwie REBIS szykuje się nie lada gratka, tak sądzę.
W przygotowaniu "Bitwa o Atlantyk" Bernard'a Ireland'a.
Cytuję z katalogu:
"Mimo upodobania Hitlera do dużych okrętów nawodnych to U-booty Karla Donitza wyrządziły w czasie II wojny największe szkody alianckiej flocie i zagroziły poważnie Wielkiej Brytanii.
Książka Irelanda omawia najważniejszą część bitwy o Atlantyk - walkę z niemieckimi okrętami podwodnymi. Autor opisuje taktykę Wilczego Stada, wyścig technologiczny, walkę wywiadów i modyfikacje strategii obu stron konfliktu, nie zapominając o skutkach politycznych niemieckiej taktyki, skrzętnie wykorzystanych przez Anglików w rozgrywkach z Amerykanami."
I o autorze:
"Bernard Ireland, absolwent Uniwersity of Southampton, jest autorem ponad dwudziestu książek o konfliktach morskich i technice okrętowej. Polski czytelnik zna jego "Wojnę na Morzu Śródziemnym"".
Jak sądzę cena książki będzie wynosić około 40 PLN lub nieco więcej, biorąc pod uwagę ceny pozostałych książek z tej serii.
Wygląd okładki: biała, na górze zdjęcie U-boota, następnie tytuł i poniżej zdjęcie eksplodującego pancernika HMS Barham.
http://www.rebis.com.pl/rebis/start.html
W wydawnictwie REBIS szykuje się nie lada gratka, tak sądzę.
W przygotowaniu "Bitwa o Atlantyk" Bernard'a Ireland'a.
Cytuję z katalogu:
"Mimo upodobania Hitlera do dużych okrętów nawodnych to U-booty Karla Donitza wyrządziły w czasie II wojny największe szkody alianckiej flocie i zagroziły poważnie Wielkiej Brytanii.
Książka Irelanda omawia najważniejszą część bitwy o Atlantyk - walkę z niemieckimi okrętami podwodnymi. Autor opisuje taktykę Wilczego Stada, wyścig technologiczny, walkę wywiadów i modyfikacje strategii obu stron konfliktu, nie zapominając o skutkach politycznych niemieckiej taktyki, skrzętnie wykorzystanych przez Anglików w rozgrywkach z Amerykanami."
I o autorze:
"Bernard Ireland, absolwent Uniwersity of Southampton, jest autorem ponad dwudziestu książek o konfliktach morskich i technice okrętowej. Polski czytelnik zna jego "Wojnę na Morzu Śródziemnym"".
Jak sądzę cena książki będzie wynosić około 40 PLN lub nieco więcej, biorąc pod uwagę ceny pozostałych książek z tej serii.
Wygląd okładki: biała, na górze zdjęcie U-boota, następnie tytuł i poniżej zdjęcie eksplodującego pancernika HMS Barham.
http://www.rebis.com.pl/rebis/start.html
- Sebek
- Tonaż: 129.000 BRT
Re: Nowość - zapowiedź
Sebek napisał(a):Polski czytelnik zna jego "Wojnę na Morzu Śródziemnym"
Zna, zna

1) Czy rownie dobrze spisze sie on na polu juz 'obstawionym' przez takie tuzy jak np. Blair? Czy pozostanie to tylko 'przyczynek' do tematu i zacheta do siegniecia po bardziej 'profesjonalne' lektury...? Jak myslicie? Ja mam nadzieje ze nie i ze czegos sie z tej ksiazki ciekawego dowiem

2) Dlaczego nie wydaje tego Bellona 'nasza powszednia'?

- Venasque
Do kupienia jest już monografia poświęcona Typowi VII, której autorem jest Przemysław Federowicz - znany niektórym jako Pefu
Jest to pierwsza część poświęcona Typowi VII, kolejna jeszcze w tym roku
Wydawnictwo 'Okręty Wojenne' - cena: 39 zł.
http://www.militaria.pl/cocoon/product. ... s=category

Jest to pierwsza część poświęcona Typowi VII, kolejna jeszcze w tym roku

Wydawnictwo 'Okręty Wojenne' - cena: 39 zł.
http://www.militaria.pl/cocoon/product. ... s=category
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Jatzoo
- Grossadmiral
- Tonaż: 2.347.000 BRT
Jatzoo napisał(a):Do kupienia jest już monografia poświęcona Typowi VII, której autorem jest Przemysław Federowicz - znany niektórym jako Pefu
Kupiłem i sporo ciekawych rzeczy się dowiedziałem a których w wydanej niedawno książce o VII przez AJ-PRESS się nie znajdzie. Polecam.
Tak na marginesie chciałem wspomnieć że dostałem ostatnio numer Odkrywcy z maja 2006 roku i jest tam zamieszczony ciekawy artykuł
"O wrakach okrętów podwodnych - raz jeszcze..."
- Pitt35
- Tonaż: 161.000 BRT