1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Nagłe problemy z SH III

Moderatorzy: Jatzoo, dragonfly

Posty: 17 • Strona 1 z 1

Nagłe problemy z SH III

Postprzez Artur Rzepka » 12.09.07, 08:01

Chyba imienia nie muszę przedstawiać , tylko dopowiem, że mam 14 lat. Osobiście przygodę zacząłem od SH II. No dobrze przejdźmy do rzeczy (aha, już na wstępie informuje, że nie mam pirata). Od dłuższego czasu mam SH III , ale dopiero ostatnio po instalacji zaczęło się dziać coś dziwnego. Problemy są 2:
1. Wachta czasami nie w porę informuje o kontakcie (były na razie 2 przypadki: raz łaskawie poinformowała mnie, jak samotny handlowiec był w odległości gdzieś 400-300m ode mnie, za drugim razem to myślałem że ich za burtę wszystkich wyrzuce :wink: . Ustawiłem się frontalnie do mającego nadpłynąć konwoju . Była lekka mgła, ja nie w zanurzeniu (chyba trzeba będzie tę opcję rozważyć po wyczynach "moich" ludzi.) I nagle dostaje komunikat że okręt przed nami. Przestawiam widok na pomost i co widzę?! Niszczyciel. Mogli go spokojnie zauważyć jeszcze dalej bo w oddali widziałem już statki handlowe) Aha, co do wachty to miała chyba prawie całą kondycje, a oficer też stał i się rozglądał :) .
2. To już raczej problem innego typu. Już dzisiaj reinstalowałem całą grę ale się to znowu pojawiło i jest wkurzające. Chodzi o widok zewnętrzny. Kiedy lekko wciskam klawisz do przodu to nic się nie dzieje (tzn idzie lekko kamera do przodu i nie ma "efektów ubocznych"). Kiedy dłużej przytrzymam klawisz, to nawet kiedy puszczę go to kamera sobie leci i leci. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi bo to naprawdę jest $^^#@! ?
Artur Rzepka
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 10.000 BRT

Dołączył(a): 12.09.07, 07:41
Lokalizacja: W-wa

Postprzez romanK » 12.09.07, 11:34

Witaj
Takie reakcje załogi często mi się przytrafiały, co prawda nie tak skrajne, ale jednak.
Musisz pamiętać, że to tylko gra, więc trudno wymagać pełnego realizmu.
Możliwe, że powodem ,,zasypiania" twojej załogi jest mały stopień doświadczenia, dlatego jeśli możesz wybieraj do wachty marynarzy o największym doświadczeniu i odpowiedniej specjalizacji.
romanK
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 18.000 BRT

Dołączył(a): 20.08.07, 19:30

Postprzez Artur Rzepka » 12.09.07, 11:55

2. problem rozwiązany nie wiem dlaczego na te dziwne zachowania kamery ma zmiana priorytetu w menadżer zadań->procesy no ale cóż.
a co do 1. sprawy: coś mi się wydaje że oni mi to robią specjalnie, zmówili się przeciwko mnie :wink: . Gdzieś chyba godzinke temu załoga zrobiła mi "suprise" podczas sztormu. Poinformowała mnie o statku dopiero wtedy, kiedy był gdzieś ok. 10 metrów ode mnie i mnie staranował. Świetne poczucie humoru... :D
Artur Rzepka
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 10.000 BRT

Dołączył(a): 12.09.07, 07:41
Lokalizacja: W-wa

Postprzez Artur Rzepka » 12.09.07, 17:04

Piszę tutaj bo nie lubię zakładać nowych tematów. Czy mógłby mi ktoś zrobić misje treningowe: atak konwoju z tyłu, od frontu oraz z boku (dopiero co przeszłem na manulane celowanie i z pierwszym konwojem poszło gładko 3 zatopione statki, a a drugim razem torpedą (i do tego zbłądzoną) oberwał mały tankowiec i nie wiem dlaczego ciągle robi mi ostatnio naprowadzanie torped wg. wskazań optyki)
Artur Rzepka
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 10.000 BRT

Dołączył(a): 12.09.07, 07:41
Lokalizacja: W-wa

Postprzez GMac » 12.09.07, 17:15

Jak nie masz podoficera ze specjalizacja Watchman na wachcie z reszta bandy to takie akcje są normalne przy mgle. Ja mam w komplecie wachtowym jednego podoficera ze specjalizacja, 3nastepnych to szaraki i nawet w heavy fog z deszczem udaje sie dostrzec statek na kursie kolizyjnym odpowiednio wczesnie by go wyminac. Najciezsze warunki w jakich ta konfiguracja się sprawdziła to w dystansie 500m za rufą nie bylo już kompletnie widać że coś mnie minęło, nie mam pod reka screen'ow z tej akcji, jak odkopie to wkleje.

Dwa uważaj na kompresje czasu, takie niespodzianki mogą być zależne od mocy kompa, gdy zegarek sie przycina, sekundnik płynnie nie przeskakuje pomiędzy jednostkami to coś jest w pobliżu, zmniejsz kompresję.
GMac
Leutnant zur See
 
Tonaż: 163.000 BRT

Dołączył(a): 30.10.06, 21:44

Postprzez z8k » 13.09.07, 21:45

romanK napisał(a):Musisz pamiętać, że to tylko gra, więc trudno wymagać pełnego realizmu


A może to właśnie jest realizm... nie zawsze dostrzegało się statek z kilku kilometrów a spektakularne błędy wachtowych zdarzały się przez całą wojnę...

Pozdro
z8k
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 62.000 BRT

Dołączył(a): 08.08.06, 20:08
Lokalizacja: Zgorzelec i Wrocław

Re: Nagłe problemy z SH III

Postprzez gonsalez » 13.09.07, 23:03

Artur Rzepka napisał(a):1. Wachta czasami nie w porę informuje o kontakcie (były na razie 2 przypadki: raz łaskawie poinformowała mnie, jak samotny handlowiec był w odległości gdzieś 400-300m ode mnie, za drugim razem to myślałem że ich za burtę wszystkich wyrzuce :wink: . Ustawiłem się frontalnie do mającego nadpłynąć konwoju . Była lekka mgła, ja nie w zanurzeniu (chyba trzeba będzie tę opcję rozważyć po wyczynach "moich" ludzi.) I nagle dostaje komunikat że okręt przed nami. Przestawiam widok na pomost i co widzę?! Niszczyciel. Mogli go spokojnie zauważyć jeszcze dalej bo w oddali widziałem już statki handlowe) Aha, co do wachty to miała chyba prawie całą kondycje, a oficer też stał i się rozglądał :) .



Ana jakiej wersji SH III grasz? Ja mam SHIII + GWX 1.03 i zdarza mi sie ze przy kiepskiej pogodzie wachta pozno melduje o wrogu (czasem faktycznie na 300 metrow przed dziobem ale to najczesciej w nocy w sztormie,mgle,deszczu itp)
Uwazam to za normalne wrecz ciekawe. Natomiast czegos takiego z niszczycielem mi sie nie przydarzylo. Zawsze jednak na wachcie stoi ktos ze specjalizacja watchman i nigdy w takich przypadkach nie daje duzej kompresji czasu. Dlatego moje patrole trwaja w realu kilkanascie godzin. Nigdy nie udalo mi sie w danym dniu zrobic wiecej niz jednego :)
Ostatnio edytowano 14.09.07, 20:38 przez gonsalez, łącznie edytowano 4 razy
gonsalez
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 56.000 BRT

Dołączył(a): 29.08.07, 17:28

Postprzez Artur Rzepka » 14.09.07, 19:20

Ja osobiście uczę się więc w tygodniu mogę grać 1,5h dziennie więc nie mam zbyt dużo czasu na troszkę bardziej dłuższe pływanie ( włączone zużycie paliwa) więc wyciągam z u-boota siódme poty i przyspieszenie 1024x. Przed wgraniem pomniejszych modyfikacji zdarzały mi się takie wypadki, narazie mi się nic takiego nie przytrafiło.
Artur Rzepka
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 10.000 BRT

Dołączył(a): 12.09.07, 07:41
Lokalizacja: W-wa

Postprzez Tomo55 » 06.12.07, 15:11

SH3 PL na Win XP SP2 - orginały.
Wcześniej wszystko działało i instalowało się prawidłowo.
Nowa instalka SH3 i nagle zonk.

Instalacja przebiega prawidłowo jednak przy próbie uruchomienia :
System Zabezpieczający
"Moduł SH3.EXE aplikacji został zmodyfikowany. Może byc uszkodzony lub zainfekowany przez wirusa. Zainstaluj aplikację ponownie."

Odinstalowanie, wyczyszczenie rejestru i ponowna instalacja nie pomogła.
Co robic?
Tomo55
Leutnant zur See
 
Tonaż: 182.000 BRT

Dołączył(a): 27.04.05, 23:45
Lokalizacja: Orzesze/Katowice

Postprzez evan82 » 06.12.07, 15:42

Może masz jakiegoś syfa na kompie. Lub płycie. Przeskanuj na wirusy i tyle. :D
Poza tym przed instalacją usuń najlepiej szczątki folderu Silent Hunter 3. :wink: No i może już dawno nie formatowałeś.
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Tomo55 » 06.12.07, 18:20

Nowa instalka SH3 właśnie z powodu nowego formata.
Komp czysty - NOD32 i AntiVir cały czas pracuje. Dodatkowo system sprawdzony przez oba programy.
Komp czyszczony na bieżąco RegCleaner'em oraz Registry Mechanic.
Rejestry przed instalacją czyste i brak jakichkolwiek wpisów czy katalogów SH3 - chyba że gryzie się z SH4 :shock:
Jak może byc "syf" na orginalnej płycie, przecież jej nie wypalałem - w dodatku wcześniej SH3 z niej instalowało prawidłowo.

Jakieś dalsze propozycje?
Tomo55
Leutnant zur See
 
Tonaż: 182.000 BRT

Dołączył(a): 27.04.05, 23:45
Lokalizacja: Orzesze/Katowice

Postprzez evan82 » 06.12.07, 18:29

Tomo55 napisał(a):Nowa instalka SH3 właśnie z powodu nowego formata.
Komp czysty - NOD32 i AntiVir cały czas pracuje. Dodatkowo system sprawdzony przez oba programy.
Komp czyszczony na bieżąco RegCleaner'em oraz Registry Mechanic.
Rejestry przed instalacją czyste i brak jakichkolwiek wpisów czy katalogów SH3 - chyba że gryzie się z SH4 :shock:
Jak może byc "syf" na orginalnej płycie, przecież jej nie wypalałem - w dodatku wcześniej SH3 z niej instalowało prawidłowo.

Jakieś dalsze propozycje?


Jeżeli masz takie problemy po formacie to znaczy że coś jednak nie działa prawidłowo. Morze czegoś zapomniałeś zainstalować, albo coś sie gryzie, bo normalnie przecież jest prawie niemożliwe by takie problemy były po formatowaniu. Z płytkami jest różnie. Ja kiedyś wgrałem program, a nie wgrało mi jednego folderu i to z płyty. Nie wiem co ci doradzić, ale coś jest nie tak i po formacie o ile dobrze został przeprowadzony i o ile masz te same drivery i w ogóle wszystko tak samo zainstalowałeś to mnie to dziwi. :?
Co do takich programów jak Registry Mechanic to nie mam zaufania.
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Deusmax » 01.04.08, 18:58

A ja mam taki problem: Normalnie ładuje mi się gra i po załadowaniu zamist menu ukazuje mi sie kursor z gry i czarne tło, jak ruszam kursorem to zostawia ślad, myślalem że to wina nowych sterowników do grafiki ale nie dawno zmienilem(GeForce 8600 GTS) i to samo moze system???
Deusmax
Leutnant zur See
 
Tonaż: 132.000 BRT

Dołączył(a): 06.08.06, 22:13
Lokalizacja: Toruń

Postprzez Łata » 01.04.08, 21:29

rownie dobze moga to byc jakies kodeki, ja mialem "k-lite pack cos tam" - po jego usunieciu ten problem zniknal.
Łata
Leutnant zur See
 
Tonaż: 109.000 BRT

Dołączył(a): 26.08.02, 15:41
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez dragonfly » 01.04.08, 21:42

Zgadza się. O tym problemie pisali już kilka razy ludzie. Wystarczy wywlić kodeki k-lite i zainstalować inne.
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Postprzez Deusmax » 02.04.08, 16:12

Gdybym mógł to bym was wyściskał, miesiąc się zastanawiałem co tu jest nie tak.
Teraz tylko ściągnąć GWX 2.0 i do dzieła:)
Deusmax
Leutnant zur See
 
Tonaż: 132.000 BRT

Dołączył(a): 06.08.06, 22:13
Lokalizacja: Toruń

Postprzez evan82 » 02.04.08, 17:37

Z niektórymi wersjami kodeków K-Lite działa ok.
evan82
Kapitän zur See
 
Tonaż: 921.000 BRT

Dołączył(a): 03.11.07, 01:11
Lokalizacja: Warszawa


Posty: 17 • Strona 1 z 1

Powrót do SH III



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron