1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

GWX 3 GOLD - Lotnictwo

Moderatorzy: Jatzoo, dragonfly

Posty: 31 • Strona 2 z 21, 2

Postprzez Olamagato » 01.04.09, 12:43

Panowie z czym wyjeżdżacie? Naloty na port nie haczą dopiero gdy posadzi się GWX na naprawdę TOPOWEGO, współczesnego kompa, i to jeszcze podkręconego.
Oczywiście, że silnik gry jest tak napisany, że pewne rzeczy robi bardzo nieefektywnie bo nigdy nie był zaprojektowany do działania pod tak ekstremalnymi parametrami jakie narzuca mu GWX.
Ale rady na to nie ma innej jak bardzo wysoki nadmiar mocy obliczeniowej. GWX podniósł wymagania obliczeniowe od komputera przekraczając 1000% wymagań ZALECANYCH dla SH3 (oczywiście tylko momentami). Do dzisiaj mało który komputer możliwy do złożenia spełnia narzucaną przez GWX wydajność z użyciem wszystkich opcji jakościowych. A niestety większość graczy włącza wszystkie opcje jakościowe - bo "przecież mam szybki komputer".
Jak ktoś chce się przekonać czy ma naprawdę komputer wystarczająco wydajny dla GWX, to niech sobie zmieni maksymalne przyspieszenie czasu z 1024 na 32768 i niech w porcie lub jego pobliżu gdzie jest duży ruch jednostek spróbuje przyspieszyć do tej wartości. Jak to się to uda i zegarek będzie zmieniał się płynnie bez szarpania, to można powiedzieć, że CPU kompa jest wystarczająco wydajny dla GWX. To oczywiście nic nie mówi o grafice, ale jeżeli komp może przyspieszyć, a nadal szarpie podczas nalotów, to wtedy wiadomo gdzie szukać wąskiego gardła.
Co do GF 8600, to wydajność tej karty to ok. 450% wydajności karty zalecanej dla gołego SH3. O połowę za mało dla GWX. Dopiero GF 9600GT osiąga potrzebne ok. 300 Gflops. 8800 GT wyciąga ok. 500.
Olamagato
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 99.000 BRT

Dołączył(a): 06.02.08, 12:23

Postprzez msokol » 02.04.09, 12:32

nie przeginaj... gf 8600 gts jest duuuużo wydajniejszy od zwykłego 8600gt - jak na razie NIC mi nie haczy, oprócz GWX oczywiście :) co do tego co napisałeś z tym przyspieszeniem czasu, to chyba żaden normalny użytkownik nie posiada sprzetu spełniającego te kryteria ;]
msokol
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 20.000 BRT

Dołączył(a): 02.05.07, 12:15

Postprzez Olamagato » 02.04.09, 16:16

Przyspieszenie czasu na poziomie 16384 wyciąga już Athlon XP 2500+, który jest archaicznym dziś sprzętem. Oczywiście nie w portach, lecz na środku Atlantyku.
A co do GF 8600 GTS, to jest ona wydajniejsza od wersji GT zaledwie o ~22%. To praktycznie nic.
Olamagato
Oberfähnrich zur See
 
Tonaż: 99.000 BRT

Dołączył(a): 06.02.08, 12:23

Postprzez msokol » 03.04.09, 09:21

no jak 22%, to dla Ciebie praktycznie nic, to gratulacje :) kredyty gotówkowe są właśnie dla takich ludzi ;)

athlon xp 2500... no właśnie... mi haczy tylko w porcie podczas nalotów i o to właśnie się rozchodzi!
msokol
Fähnrich zur See
 
Tonaż: 20.000 BRT

Dołączył(a): 02.05.07, 12:15

Postprzez dragonfly » 04.04.09, 14:37

OM: Pozwoliłem sobie na usunięcie kilku ostatnich postów, bo poza niepotrzebną napinką nie wnosiły nic do tematu.
dragonfly
Kapitän zur See
Kapitän zur See
Moderator Team
 
Tonaż: 800.000 BRT

Dołączył(a): 22.09.03, 12:42
Lokalizacja: Żagań

Re: GWX 3 GOLD - Lotnictwo

Postprzez Shakatan » 28.04.09, 03:01

Witam!
Jest jeszcze jedno ograniczenie, o którym nikt nie wspomniał - z tego co wiem, silnik SH3 nie obsługuje wielowątkowości.
Mam P4 630 3.0 GHz i w trybie HT (podziału na dwa procesory logiczne) mam 100% obłożenie jednego wirtualnego procesora/rdzenia i zerowe obłożenie drugiego - czyli SH3 póbuje pracować na 1,5gGHz (poprzednia płyta główna umożliwiała mi wyłącznienie spod Biosu trybu HT - obecna niestety już nie pozwala)

Z maszynami wielordzeniowymi sytuacja będzie podobna. SH3 Wlecze się na jednym rdzeniu a pozostała moc obliczeniowa leży. W ten sposób twory się wąske gardło i "high-end'owa" grafika już niewiele może pomóc.

Pozdrawiam
Shakatan

EDIT: Po kilkumiesięcznej przerwie zainstalowałem dziś SH3 z GX 3.0. Odpaliłem w tle menedżera zadań Windows na zakładce Wydajośc by sprawdzić sobie obciążenie procesora/-ów. Ku mojemu zaskoczeniu SH3 obciążał dwa moje wirtualne procki/rdzenie - wbrew temu co wydawało mi się wczesniej. Czy ktoś może w podobny sposób sprawdzić jak jest z Core2Duo i innymi wielordzeniowcami? W świetle powyższego może okazać się, że mylę się również w przypadku procesorów dwurdzeniowych.
Shakatan
Leutnant zur See
 
Tonaż: 101.000 BRT

Dołączył(a): 19.02.06, 17:30
Lokalizacja: Katowice

Poprzednia strona

Posty: 31 • Strona 2 z 21, 2

Powrót do SH III



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości